torek, 13. julij 2010

Dnevna obdelava plačilnega prometa



SDK je opravljala vrsto nalog in med njimi je bila vsekakor najpomembnejše dnevno izvrševanje plačilnega prometa.

Osrednje delo je bilo računalniško podprta obdelava, ki jo zelo grobo razdelimo na tri sklope:

  • vzdrževanje banke podatkov,
  • kontrola vnesenih podatkov in
  • obdelava in izdelava poročil ter izpisov.

Vsi trije sklopi so bili med seboj tesno povezani in eden brez drugih dveh ni pomenil nič. Vsi skupaj so sestavljali TEZAURUS plačilni promet v SDK na IBM računalniških sistemih.

Brez pravočasne in pravilne banke podatkov ni bilo uspešne kontrole in brez uspešne kontrole ni bilo dnevne bilance podatkov ter končno tudi vseh poročil in izpisov ni bilo brez uspešne kontrole.


Za vzdrževanje banke podatkov je bil izdelan JUTRANJI program, ki je podrobno opisan tukaj.

Tezaurus JUTRANJI program je skrbel za vse nefinančne podatke v vseh podatkovnih zbirkah, ki so kakorkoli nastopale v plačilnem prometu. Te aktivnosti so obsegale

  • odpiranje novih računov za SDK komitente – uporabnike družbenih sredstev s kontrolo vseh podatkov,
  • popravljanje podatkov že odprtih računov komitentov,
  • zapiranje računov komitentov in prenos morebitnih sredstev na nove komitente,
  • vzdrževanje vseh šifrantov, tabel ter drugih podatkov, ki so se uporabljali v SDK pri različnih postopkih v okviru plačilnega prometa, statistike, analiz, kontrole itd.


Za vso kontrolo vhodnih podatkov in informacij na dokumentih plačilnega prometa je bil izdelan KONTROLNI program, ki je podrobno opisan tukaj. 

Tezaurus KONTROLNI program je skrbel za vse finančne podatke v vseh podatkovnih zbirkah, ki so kakorkoli nastopale v plačilnem prometu. Te aktivnosti so obsegale

  • kontrola pravilnosti podatkov na dokumentih (virmani, položnice, čeki, itd.),
  • popravljanje napak, ki so bile programsko ugotovljene,
  • popravljanje napak, ki so jih ugotovili delavci in jih ni mogel ugotoviti program,
  • izdelavo kontrolnih list do dnevnega usklajevanja breme – dobro,
  • ažuriranje finančnih podatkov v ustreznih podatkovnih zbirkah in pripravo le-teh za izdelavo poročil.


Za izdelavo poročil in izpisov je bilo izdelano več programov, ki so bili znani pod imenom Tezaurus IZPISI, kar je opisano tukaj. 

Na začetku je bilo vse delo osredotočeno na organiziranje in izdelavo Tezaurus kontrolnega programa in Tezaurus jutranjega programa. Za vse izpise se je uporabljajo AROPS programe. Vsi AROPS programi so uporabljali stare oblike zapisov datotek, zato je bil narejen program ENA-TRI, ki je iz Tezaurus banke podatkov kreiral ustrezne datoteke v AROPS obliki. Ime ENA-TRI je simboliziralo kreiranje treh sekvenčnih datotek iz ena (»datoteka« PROMET) organizirane na Tezaurus način. Izdelava novih programov skupine Tezaurus IZPISI je bilo zaupano SDK sodelavcem z IBM računalniško opremo v Zagrebu, Beogradu in Novem Sadu. Organizacijo in nadzor nad opravljenim delom je zadržala SDK Ljubljana ob pomoči sodelavcev iz Intertrade Ljubljana in IBM ROECE z Dunaja. Tako je bila zagotovljena dosledna uporaba izdelanih pristopnih rutin, modulov, makrojev in enotnega načina programiranje z ustrezno izdelano dokumentacijo.



Ni komentarjev:

Objavite komentar