sreda, 8. avgust 2001

Novi obrazci


Novi obrazci za opravljanje plačilnega prometa


Marec 1985


V sklopu programa strokovnega izpopolnjevanja delavcev, ki opravljajo določene zadeve pomembne za Službo družbenega knjigovodstva (Glasnik SDK št. 12/84) je bil dne 19. in 20. februarja v prostorih Centrale SDKJ v Beogradu seminar za predavatelje, ki bodo usposabljali delavce SDK z uporabo novih obrazcev plačilnega prometa.

Seminar so vodili strokovni sodelavci plačilnega prometa iz Centrale SDKJ.

Predavanje je bilo razdeljeno na tri osnovna tematska področja in sicer:

  1. osnove organiziranja in odgovornosti v SDK
  2. povezanost obdelave nalogov plačilnega prometa in avtomatizacije
  3. obdelava nalogov plačilnega prometa.

V uvodnem delu so nas seznanili z razlogi, ki so privedli do sprememb obrazcev plačilnega prometa. Novi obrazci se uvajajo predvsem zaradi tehnoloških razlogov. Sedanji obrazci namreč niso primerni za opravljanje sodobnega plačilnega prometa (TK prenos podatkov), ker nimajo potrebnih elementov in se zato sedaj pojavljajo v zvezi s tem reklamacije. Zaradi tega so obrazcem dodani novi elementi, ki bodo zagotavljali kvaliteten prenos podatkov.

Pomemben razlog zaradi katerega se uvajajo novi obrazci plačilnega prometa je tudi racionalizacija. Obrazci bodo tiskani v manjšem številu izvodov in bomo na tak način privarčevali drag uvožen papir. Uveden je tudi nov obrazec "Zbirni nalog za prenos".

Uporabniki družbenih sredstev bodo predložili le en zbirni prenosni nalog, s katerim bodo lahko poravnavali neomejeno število obveznosti. Ker pa morajo biti zbirnemu nalogu za prenos priloženi v enem izvodu tudi nalogi odobritve, bo prišlo do racionalizacijo le pri tistih uporabnikih družbenih sredstev, ki imajo uvedeno tiskanje obrazcev na računalniku, kajti zbirni nalog in naloge odobritve bo izpisal računalnik.

Področje plačilnega prometa v državi urejata Zakon o službi družbenega knjigovodstva (ur. l. SFRJ št. 70/83) in Zakon o temeljih kreditnega in bančnega sistema (ur. l. SFRJ 2/77, 59/81 in 9/84). 91. člen Zakona o SDK določa, da obliko, vsebino in uporabo enotnih obrazcev za opravljanje plačilnega prometa v državi prek službe podpiše z navodilom generalni direktor službe, obrazce izdaja SDK.

Navodilo o obliki, vsebini in uporabi enotnih obrazcev za opravljanje plačilnega prometa je bilo objavljeno v uradnem listu SFRJ št. 51/84 in 67/84.

V nadaljevanju predavanja smo se udeleženci podrobno seznanili z vsebino in uporabo enotnih obrazcev plačilnega prometa.

Obrazec plačilnega prometa delimo na štiri osnovne skupine, in sicer:
  1. za gotovinska vplačila in izplačila
  2. za brezgotovinska plačila
  3. interne obrazce službe
  4. za obračun s poštami
  5. ostale obrazce plačilnega prometa.
Najbolj pa so nas seveda zanimale novosti pri obrazcih plačilnega prometa. Najpomembnejše novosti so:

  • Vsem obrazcem plačilnega prometa za gotovinska, brezgotovinska izplačila oz. nakazila in internim obrazcem službe je dodan nov element "Način izvršitve". Z oznako v tem elementu bo pojasnjeno na kakšen način naj se izvrši plačilo (npr. teleksom, TK prenosom, s telefonom ali z zbirnim avizom)
  • Obrazcem je dodan nov element »Številka investicijskega objekta«. Pri vsakem investicijskem izplačilu bo moral biti v tej oznaki podatek.
  • Pri elementa »Šifra razčlenjenega prometa« je prednjim dodana oznaka za zvezo. Oznako za zvezo v elementa "Šifra« vpiše nalogodajalec - uporabnik družbenih sredstev, šifro razčlenjenega prometa pa delavec službe. Podlaga za vpis številke oznake za zvezo in šifre razčlenjenega prometa je opisno vnesena v element "Namen nakazila«.
  • Tako npr. oznaka za zvezo 01 pomeni, da se plačilo vrši po fakturi, oznaka 08, pa da gre za plačilo davkov in prispevkov ipd.
  • Na obrazcih plačilnega prometa je določen poseben prostor za vpisovanje številčnih oznak za elemente »Sklicevanja na številko« (odobritev) in »Sklicevanje na številko« (obremenitev). Tudi ta element je sestavljen iz dveh polj. Številka osnovnega modela se vpiše ,v prvo polje, vsebina pa v drugo polje.
  • Uporabniki družbenih sredstev morajo določiti vsebino elementa »Sklicevanje na številko«, tako kot je določeno z navodilom v obliki, vsebini in uporabi enotnih obrazcev plačilnega prometa (ur. l. SFRJ št. 67/84) najpozneje do l. aprila 1986. Pravilno označevanje podatkov v elementu »Sklicevanje na številko«, bo omogočilo plačila podatkov po TK.
  • Uveden je nov obrazec za opravljanje plačilnega prometa »Zbirni prenosni nalog«. Z njim bodo uporabniki družbenih sredstev hkrati poravnali več obveznosti. UDS bodo lahko predložili SDK magnetni nosilec podatkov s podatki iz nalogov za nakazila. Temu bodo priloženi zbirni nalog za prenos, izpisan na računalniku, ki bo moral vsebovati vse elemente za vse posamezne naloge vsebovane na magnetnem nosilcu podatkov.
  • Obrazci plačilnega prometa bodo tiskani v manjšem številu izvodov.
  • Ukinjajo se tudi obrazci, ki so se izkazali kot nepotrebni.

Po končanem predavanju se je razvila zelo živahna razprava. Ker smo bili na seminarju predstavniki podružnic SDK iz vseh republik in avtonomnih pokrajin je bila razprava zelo zanimiva.

Ugotovili smo, da na nekaterih področjih dejavnosti službe ne postopamo enotno.

Menim, da so takšni seminarji zelo koristni, saj se na njih ne pridobiva le novo znanje, ampak se usklajujejo stališča in uvajajo enotni postopki pri delu SDK.


Ni komentarjev:

Objavite komentar