petek, 4. oktober 2002

Projekt POLIFEM


V stari grški mitologiji so bili Kiklopi (samo ime pomeni "okroglo oko") velikani z enim samim očesom v glavi. Pričevanja o njihovem življenju se precej razlikujejo:

  • Heziod govori o treh kiklopih - Arg, Bront in Sterop naj bi bili otroci Urana in Geje, pozneje Zevsovi predani služabniki; iz maščevanja jih je ubil Apolon
  • Homerjevi kiklopi naj bi živeli v pečinah otoka, ki so ga pozneje identificirali kot Sicilijo; med njimi je najbolj znan Polifem, ki je ujel Odisejevo posadko.

Pravljic se nadaljuje, zapleta, mi pa se vprašamo, kaj ima pri vsem SDK. Na prvi pogled nič, z malo domišljije in kančkom potrpljenja pa morda le nekaj. Poglejmo!

Že dolgo časa obupani delavci funkcij zunaj računalniške obdelave podatkov so prijetno presenečeni s spremembami v načinu obveščanja o novih APS-ih, ki so jih izdelali delavci SROP-a; poleg rednega obveščanja z dopisi smo priče obširnega oznanjevanja novih projektov tudi v »Obvestilih«.

Da bi spoznali za kakšno spremembo gre, vas bom na kratko seznanil s kronologijo dogodkov, ki so vezani s to temo in katere lahko dokumentiram. Na sestanku pomočnikov direktorjev in vodij ROP-a dne 17. 6. 1988 je bilo sklenjeno, med ostalim, da se izdela popis programov za osebne računalnike. To zaradi tega, ker vse podružnice niso bile seznanjena s tem, da so jim že na voljo določeni programi.

Dne 08. 09. 1988 so podružnice prejele pregled programov za osebne računalnike, s pripombo: »Uvajanje programov in usposabljanje delavcev bo zagotovila funkcija, za področje dela katere se programi uporabljajo, vzdrževanje programov pa mora v sodelovanju s funkcijo zagotoviti dobavitelj ali avtor programov. Pri instaliranju vseh programov in osebnih računalnikov bo po potrebi sodeloval sektor ROP
centrale.« Pripomba je lahko razumljiva, ker na seznamu programov ni bilo kompletnega programa, ki bi bil izdelan v SROP-u.

Na sestanku pomočnikov direktorjev in vodij ROP-a dne 16. 2. 1990 je bilo sklenjeno, med ostalim, da »Sektor za računalniško obdelavo podatkov bo tekoče obvešča] podružnice o projektih v razvoju.«

Dne 13. 03. 1990 so podružnice prejele katalog aplikacijskih programskih sistemov na osebnih računalnikih v SDK Slovenije in interno navodilo za arhiviranje le-teh. Katalog vsebuje APS-e, ki so izdelani v sektorju ROP centrale. V spremnem dopisu predlagajo, da vse podružnice formirajo podobne kataloge in sprejmejo tak način arhiviranja ter tekoče obveščajo SROP o morebitnih spremembah.

Dne 23. 05. 1990 so podružnice prejele »informacijo o novih programih za osebne računalnike«, v kateri se omenjajo štirje novi programi, ki sicer niso končani ampak so že v razvoju ali v tesni fazi (izpisovanje virmanskih nalogov, evidenca sodnih sklepov, evidenca telefonskih nalogov, evidenca trakov). Dne 26. 09. 1990 so podružnice prejele opisni listič za APS ČEKI, ki je izdelan po zahtevku podružnice Ljubljana in v podružnici tudi verificiran. Na koncu, »last but not least«, APS ARGUS, ki dopolnjuje to vse bolj svetlo podobo in o katerem poroča gospod XY.

Eppur si muove !


Zelo mi je všeč, da so v Službi poleg pridnih delavcev tudi duhoviti delavci, ki so sposobni ljudem približati še tako tuje področje kot je računalništvo. Gospod XY gotovo sodi med njih. Ker nobena stvar ni tako dobra, da ne bi bila lahko boljša, si upam opozoriti na nekaj pomanjkljivosti v njegovem tekstu.

Osebno menim, da je namen teksta »Projekt ARGUS« predstavitev novega APS-a ARGUS. Avtor teksta, kljub svojim škotskim prednikom, ne varčuje (s prostorom in besedami):

Od tukaj naprej je zapisano tudi v originalu malce zmedeno, pa vseeno!

Podatki, ki jih JUTRANJI PROGRAM vzdržuje se nahajajo v naslednjih podatkovnih zbirkah - datotekah:

Na glavnem računalniku se starta JUTRANJI PROGRAM, sledi tipična zaporedna (batch) obdelava:

Vidimo da je osnovna naloga JUTRANJEGA PROGRAMA vzdrževanje vseh podatkov v ustreznih podatkovnih zbirkah. To vzdrževanje obsega:

  • odpiranje imetnikov računov - VP (vrsta posla) 9,
  • popravljanje podatkov imetnikov računov - VP 1,
  • zapiranje posameznih imetnikov računov - VP5

Konkretno pa se v SDK Ljubljana uporablja naslednja strojna oprema:
centralna procesna enota IBM 4341 z 8 MB glavnega spomina,
zunanji spomin na diskovnih enotah IBM 3375 in 3380 ter ustrezne kontrolne enote - skupaj 16,4 GB...

Programska oprema pa ja naslednja:
celoten računalniški sistem kontrolira operacijsko programje VM/SP, ki omogoča delitev strojne opreme različnim uporabnikom kot zaključne celote, VSE/SP je osnovni operacijski sistem, ki omogoča...

Do leta 1990 delavci referata RIR, ki je lociran v Ljubljani, Titova 66, računski center pa na Cankarjevi 18, niso imeli nobene računalniške opreme. Letos pa so dobili osebni računalnik IBM AT z opremo:

  • 1 MB spomina
  • 30 MB trdi disk
  • 1,2 MB disketna enota
  • tiskalnik

Konec  zmedenega besedila !

Šele na koncu nam pove kaj (bo) omogočal) novi APS. Tako smo veliko več zvedeli o delovanju jutranjega programa, hardware-ski konfiguraciji SROP-a, sistemskem in aplikativnem software-ju, ki ga uporabljajo delavci SROP-a, osebnem računalniku v oddelku RUDS (RIR) podružnice Ljubljana, kot o novem APS-u.

Spoštovani gospod XY, stari nemški pregovor pravi: »Preveč lepila slabo drži«.

Če pa je to vse, kaj se o APS-u ARGUS lahko pove v tem trenutku (in to ni nič posebnega, ker že dolgo obstajajo transakcije s podobnimi funkcijami), potem »Projekt ARGUS« dejansko lahko imenujemo »Projekt POLIFEM«.

Sedaj smo ponovno pri mitološkem enookem velikanu!


November 1990

Ni komentarjev:

Objavite komentar