petek, 15. julij 2011

(c) CopyLeft in Right, slovar





Vsako navajanje, kopiranje ali kakšna druga uporaba objavljenega gradiva delno ali v celoti in ne glede na obliko ali medij je dovoljena pod pogojem, da je vedno naveden vir oziroma URL originalnega zapisa.




Če se v kakšnem prispevku uporabljajo izrazi, ki se nanašajo na osebo ali osebe in so napisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženski in moški spol. Vsi prispevki so zapisani v moški slovnični obliki.



Vsak prispevek ima nad naslovom datum. Vsak tak datum nima nobene povezave z datumom in samo vsebino, ki je opisana v prispevku. Datum nad naslovom služi zgolj za vsebinsko združevanje posameznih prispevkov.

Dejanski datum je lahko zapisan na začetku, koncu ali pa v samem prispevku. 





Tuje besede in kratice - slovar







BINARNI KLJUČ MATIČNE DATOTEKE
S pretvorbo ali kompresijo ključa za MATIČNO datoteko s 13 na 4 mesta v binarno obliko zapisa.
BOOKNAME
Poljubno ime izvirnega (source) programskega dela, modula ali rutine. Ime je lahko dolgo do 8 znakov.
CIL
Core Image Library - vsebuje izvršljive programe (EXE).
COMMON
Sestavni del ROOT programa je tudi posebno COMMON področje. Tu so bili podatki, ki so bili skupni za overlaye in preko tega področja so različni overlayi programsko komunicirali med seboj.
DAM
Direct Access Method - je način pristopa in obdelave in ne način organizacije. Podatki so zapisani na diskih. Uporabniški program je moral poskrbeti za ustrezen ključ pri direktnem čitanju. Osnovni rutini za tak pristop sta READ (čitaj) in WRITE (piši), kar pomeni, da je bila možno zaporedno kakor direktno obdelovati podatke. 
DAMZZZZZ
Modul izdelan v SDK, ki je podobno kot IBM IOCS le en za vse datoteke v bazi podatkov. Kako naj deluje DAMZZZZZ se določi s pomočjo DAFCB (Direct Access File Control Block) za vsako datoteko posebej. Delovanje tega modula je neodvisen od tipa diska, ki so se uporabljali v SDK.
EBCDIC
Extended Binary Coded Decimal Interchange Code - je 8 biten način kodiranja na IBM mainframe (veliki sistemi).
EPD
Elektronski prenos denarja.
HIERARHIČNI
Hierarhični spomin je sestavljen iz več nivojev shranjevanja podatkov na enotah z različno hitrimi pristopi. Relativno počasni diski in posledično premajhne hitrosti pri čitanju-pisanju, je bilo treba del zunanjega spomina s podatki prenesti v glavni spomin računalnika. Ali drugače, glavni spomin CPU obravnavati kot zunanji saj je pristop do podatkov v spominu bistveno hitrejši.
HIPO
Hierarchical Input Process Output – način sistemske analize in nečin pisanja dokumentacije.
HITROST
Primerjava hitrosti direktnega pristopa do podatkom med DAM in ISAM je v korist DAM, saj je potreboval dva premika bralno-pisalnih glav po disku, ISAM pa tri premike, kar je v praksi pomenilo vsaj 30% hitrejši direktni pristop do naključnih podatkov po disku.
ISAM
Index Sequential Access Method - je način zapisa in obdelave podatkov. Operacijski sistem je na osnovi uporabnikovih informacij zgradil datoteko s podatki in ločeno ključe za pristop do teh podatkov. Osnovni rutini za direktni pristop sta READ in WRITE, za zaporedno pa GET in PUT.
JCL
Job Control Language – IBM način za uporabnike sistema kako ukazovati in vplivati na delovanja računalnika.
JUTRANJI
Program je vzdrževal in ažuriral vse podatke o uporabniku v datoteki REGISTER in dodajal nove uporabnike v vse ustrezne datoteke.
KONTROLNI
Program TEZAURUS je vzdrževal in ažuriral vse finančne podatke in kazalce do drugih datotek.
LINC
Logic and Information Network Compiler – jezik 4 generacije na Unisys računalniških sistemih.
MAINT
Librarian Maintenance – IBM program za vzdrževanje sistemskih knjižnic.
MATIČNA
Matična datoteka vsebuje finančne podatke za vsak odprti račun v določeni SDK podružnici. Poleg tega pa je to edina datoteka, ki kontrolira pravilnosti vsakega ključa v obdelavi plačilnega prometa.
NIČELNI
Ničelni slog je prvi zapis v PROMETNI datoteki. Izgled sloga na disku je enak izgledu sloga v spominu.
NIVO 1.
Najnižji nivo  so programi IBM operacijskega sistema, običajno IOCS moduli, kjer se za pristop do TEZAURUS organizacije datotek uporablja le en, skupen modul IJIFZZHZ.
NIVO 2.
Naslednji nivo v hierarhiji je modul DAMZZZZZ, izdelan v SDK, ki je podobno kot IBM IOCS le en za vse datoteke v bazi podatkov. Preostale pomožne datoteke niso prikazane na sliki. Kako naj deluje DAMZZZZZ se določi s pomočjo DAFCB (Direct Access File Control Block) za vsako datoteko posebej. Delovanje tega modula je neodvisen od tipa diska, ki so se uporabljali v SDK. IBM IOCS moduli, DAMZZZZZ in IJIFZZHZ so standardni za vse datoteke. Njihova funkcija je, da lahko direktno pristopijo do vsakega fizično zapisanega sloga na disku in so neodvisni od logičnih podatkov.
NIVO 3.
Naslednji višji nivo se deli na module, ki so ozko vezani na podatke v posameznih datotekah, to je, da mora imeti vsaka svoj modul za pristop. Ti moduli predajajo ustrezne zahteve DAMZZZZZ in IBM IOCS. Ko dobijo podatke jih ustrezno prilagodijo (razširijo, ustrezno premaknejo polja ipd.) Standardnim slogom ustrezne datoteke. V vsaki datoteki je več vrst slogov zato je izredno pomembno, da vrnejo ustrezne podatke.
NIVO 4.
Moduli v 3. Skupini so hkrati tudi pomožni moduli za skupinske operacije, ki jih zahtevajo najvišji moduli. Za skupinske operacije je bilo narejenih več pristopnih modulov.
OVERLAY
Tehnika omogoča, da se le en del programa stalno nahaja v glavnem spominu. Ta del programa se imenuje root (koren, jedro, osnova) in je v spominu do konca ali eoj (end of job) izvajanja programa. Root program je v bistvu le nekak dispečer, ki polni v spomin določene preostale dele programa, imenovane overlay, ki nato opravijo določeno nalogo. Ko posamezni overlay opravi svojo nalogo, se kontrola vrne v root.
PCF
Program Control File - so drugi logični segment v datoteki PROMET (prvi logični segment predstavlja »ničelni slog«). Skupaj jih je 999, vsak dolžine 64 bajtov, enake dolžine kot »ničelni slog« ali kot vsak posamezen slog podatkov.
PROMET
Datoteka PROMET je bila organizirana na TEZAURUS DAM način. Slogi dolžine 64 bajtov so bili blokirani v bloke po 3.520 bajtov, kar pomeni, da je v enem bloku bilo 55 slogov. Na IBM diskih tipa 2314 sta bila na stezo zapisana dva bloka, na IBM diskih tipa 3330 pa po trije bloki. Sami bloki so bili razmeroma veliki in je zato bilo zaporedno čitanje zelo kratkotrajno. Datoteka je bilo logično razdeljena na tri dele.
PROMETNA
Datoteka z vsemi dnevnimi transakcijami (virmani, čeki, položnice in ostali inštrumenti v plačilnem prometu).
RAČUN-NAMEN-PARTIJA
Ključ za pristop MATIČNE datoteke je račun-namen/občina-partija, ki je zahteval posebno pristopno metodo.
REGISTER
RUDS (Register Uporabnikov Družbenih Sredstev) - s podatki o uporabniku, bankah, sedežih SDK, občinah, dejavnostih in druge posebnosti, ki so bile pomembne za SDK.
SAM
Sequential Access Method (sekvenčne ali zaporedne pristopne metode) - za vse serijske datoteke in vhodno-izhodne enote (hardware) npr. Čitalec (bralnik) kartic, magnetni trak, tiskalnik in tudi diske, ko se je do njih pristopalo sekvencialno. Osnovni rutini za tak pristop sta GET (čitaj) in PUT (piši).
SSERV
Source Statement Library Service – IBM sistemski program za vzdrževanje SSL knjižnic.
SSL
Source Statement Library – posebno področje IBM organizacije za shranjevanje izvirnih programov.
TRANSAKCIJA
Prometni slogi ali transakcije so tretji logični segment v datoteki PROMET. Tu so zapisani vsi nalogi posameznih uporabnikov, ki tisti dan sodelujejo v plačilnem prometu. Vsak slog dobi svojo zaporedno številko v času vhodne kontrole in jo obdrži skozi vse postopke obdelave. Podobno kot velja za NIČELNI in PCF slog, tudi prometni slog nima nikjer v datoteki zapisane svoje številke. Položaj vsakega sloga pomeni tudi njegovo številko. Prvi prometni slog ima številko 1, ki pa ima dejansko številko 1.001. Pred njim je 999 PCF slogov in pred njimi še NIČELNI slog, ki je v datoteki prvi. Drugi prometni slog dobi številko 2 in položaj na disku 1.002 in tako dalje.
UPSI
User Program Switch Indicator – dodaten način komuniciranja uporabnikovega programa s pomočjo UPSI kartice.
UUA
Unisys Users Assoiation – srečanja uporabnikov Unisys računalniške opreme, prej računalniki Burroughs in Sperry.
VSAM
Virtual Storage Access Method - je način pristopa do podatkov na diskih na zaporeden ali direkten način. Poleg vseh značilnosti zgoraj opisanih vrst pa ima boljši učinek, integriteto in varnost, izboljšano organizacijo in enostavno uporabo. Edina »slaba« lastnost je večja poraba glavnega računalnikovega spomina.







 

Ni komentarjev:

Objavite komentar