petek, 15. julij 2011

Začelo se je v čakalnici ...



Pomlad 2004


Polprazna restavracija dunajskega letališča. Naveličano obračam "plahte" slovenskega časopisa. Pristopi starejši gospod in prosi, če lahko prisede. Pove po slovensko na srbski način. Predstavi se ter predlaga, če lahko nadaljujeva po nemško, ker je njegova slovenščina bolj slaba. Seveda, si mislim, bo vsaj čakanje manj dolgočasno.

Prisedel je zato, ker je videl slovenski časopis. Tudi sam je čakal na polet ter tako bo čas hitreje minil.

Beseda je dala besedo in že sem bil v njegovi življenjski zgodbi. Zaposlen je bil v IBM ROECE [1]   na Dunaju, kjer so med drugim skrbeli tudi za Jugoslavijo. Njegovo področje so bile finance, banke, zavarovalnice, SDK. Na začetku 1970 je bil dodeljen podjetju INTERTRADE iz Ljubljane (IBM je bil organiziran tako, da je v vsaki državi imel svojo podružnico, npr. IBM France, IBM Österreich), zastopniku IBM. Takrat so v SDK začeli razmišljati o računalniško podprtem opravljanju svojih nalog. Odločitev je bila, da se v republiških glavnih mestih instalirajo IBM, v drugih podružnicah pa Burroughs in NCR računalniki.

Moj sogovornik je sodeloval pri organiziranju in izdelavi računalniških programov predvsem za plačilni promet. Oblikovana je bila skupina ljudi iz cele Jugoslavije. Posebej je izpostavil sistemska inženirja iz Intertrade in SDK, oba iz Ljubljane. Skupaj so tvorili trojko, ki je prvotni projekt AROPS [2] izdelan v Beogradu, predelala oziroma  naredila nov projekt z imenom TEZAURUS (zgolj po domače zapisana latinska beseda thesaurus = zaklad). TEZAURUS je v dobrem letu dni postal ogrodje in hrbtenica za ves plačilni promet v Jugoslaviji na IBM računalniških sistemih.

Kar prehitro se je zaslišal poziv za moj odhod. Hitra izmenjava vizitk, stisk rok in auf Wiedersehen!


... in nadaljevalo med brcanjem žoge - jesen 2005.



Ko je bilo konec rekreacije je sledilo pivo. Med pogovorom je naš vratar omenil, da je bil znanec njegovega očeta aktivni udeleženec pri organiziranju, kreiranju in izdelavi programske opreme v SDK Ljubljana. Golo naključje in čez nekaj dni sem imel priložnost spoznati gospoda, ki je soustvarjal plačilni promet v SDK. Omenil sem mu dogodek z dunajskega letališča in dobil nepričakovano ponudbo: če me zanima, mi bo izročil del dokumentacije iz SDK, ki jo lahko uporabim in objavim na svetovnem spletu. Pogoj je bil le, da izpustim vsa imena, ker enostavno ni imel soglasja prizadetih za njihovo omenjanje.

Dokumentacija je bila na 3 CD ploščkih, večinoma v TIF zapisih.

V naslednjih mesecih sem se pretolkel čez vse dokumente s priponami TIF, JPEG, PDF, TXT, WP (WordPerfect), WS (WordStar), PCPIS (program za urejanje besedil izdelan v Intertrade Ljubljana, primerljiv z MS WordPad) in DOC.

Del zapisov je bilo treba pretipkati preostanek pa je bil uspešno obdelan z OCR (Optical Character Recognitioin – optično prepoznavanje znakov). Pri tem tipkanju ali prepoznavanju je lahko prišlo do napak in večina je bila popravljenih. Morda je kljub vsem naporom ostala kakšna neumnost.


Ne oklevaj, dodaj kot komentar v blog ali sporoči po e-pošti



Nekaj povsem novega so bili TXT zapisi, ki so bili izvorni (source) programi za programska jezika ASSEMBLER in PL/I. Nekaj primerov in zanimivosti je dodanih tudi med temi zapisi.

Z malce pretiravanja: če bi bil danes (!) na razpolago IBM računalnik arhitekture 370 in z obiljem truda in sreče, bi morda lahko startali takratni plačilni promet. Verjetno utopija, ampak misel je fantastična !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



[1] Regional Office Europe Central and East

[2] Avtomatizacija rednih operativnih poslov Službe



Ni komentarjev:

Objavite komentar