petek, 2. februar 2001

Instalirali smo prvi računalnik


Zdi se mi, da je bil to IBM 370/135. Kaj kmalu smo morali nabaviti še enega in to IBM 370/138.V prvem nadstropju smo uredili računalniški prostor z dvojnim podom, klimo, v kleti pa je stal Končarjev  generator.
Sistem /135 je imel 96 KB internega spomina, trikrat po 29 MB na zunanjih diskovnih enotah, tri tračne enote, čitalnik kartic, dva tiskalnika 1200 lpm in sistemsko konzolo. Vse skupaj tehtalo okoli 1,5 tone. Za transport v prvo nadstropje smo pooblastili podjetje Javna skladišča. Ta je sestavil zunanje železno gradbeno podporje, snel okno v drugem nadstropju, pripravil drčo od okna do dvojnega poda in pripeljal nekaj tonsko avto dvigalo, ki je dvignilo vsak sestavni del posebej do zgornje police gradbenega odra. Pravi spektakel.

Za instalacijo sistemskega programja je SDK nameravala zaprositi Intertrade, njihovo službo za podporo uporabnikom. Toda SDK sistemska programerja pa sta se uprla. Da bosta že sama instalirala vse programe, sta rekla. Ne potrebujeta nobene pomoči. In res. Vse sta postorila sama.
Naslednji dan smo lahko že prevajali programe.



Prvi IBM/135 v SDK Ljubljana. Levo spredaj je čitalec disket (Floppy disk) premera 8 palcev, za njim je čitalec papirnatih kartic. V sredini je CPU in konzola, desno pa 3 tračne enote.



Tista največja, črna, je disketa premera 8 palcev oziroma 20,32 cm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar