petek, 2. februar 2001

In memoriam

Franc Vrabec


V začetku decembra 1986 je v Ljubljani umrl upokojeni direktor Službe družbenega knjigovodstva v SR Sloveniji podružnice Ljubljana Franc VRABEC.

Njegova življenjska pot se je začela 21. januarja 1921 v Mokronogu v kmečki družini.

Kmalu po končani šoli se je zaposlil v domačem kraju kot usnjarski delavec, saj doma kos kruha ni bil dovolj velik za vse. V prelomnem letu 1941 je mladi proletarec vedel, kje je njegovo mesto. Kmalu po okupaciji domovine se je vključil v vrste OF, raznašal je literaturo, bil v stiku s partizanskimi skupinami v okolici Mokronoga, zbiral za njih orožje, municijo in hrano ter jih obveščal o gibanju okupatorju. Novembra istega leta je bil sprejet v KP. Že januarja 1942 je bil zaradi izdaje aretiran. Njegova pot zapornika v italijanskih zaporih od Ljubljane preko Kopra, Trsta in Benetk do Vicenze je trajala vse do marca 1944.

Po vrnitvi v Ljubljano se je takoj povezal z OF, 10. septembra 1944 pa je odšel v partizane, najprej v četo I. bataljona SNOB »Ivana Gradnika«. Kmalu je postal politdelegat in nato politkomisar. Po osvoboditvi je ostal še nekaj časa v JLA, do demobilizacije konec januarja 1947.

Narodnoosvobodilni borbi in izgonu okupatorja je sledil čas izgradnje porušene domovine. Tako je bil tov. Vrabec na svojo prvo delovno dolžnost po demobilizaciji razporejen na OLO Trebnje, od tu pa je odšel v Ljubljano na Ministrstvo za finance. V organizacijah finančne stroke je nato delal (razen časa, ko je bil na OBLO Ljubljana in pri CK KPS) vse do upokojitve.

Pri Narodni banki FLRJ, centrali za LRS je bil zaposlen od 1. 7. 1952. Skoraj 3 leta je bil direktor službe personalnih poslov, 1 leto direktor v direkciji fondov in 4 leta direktor inšpektorata. Od maja 1960 do januarja 1963 je bil direktor NB podružnice Kranj, nato pa je bil zopet premeščen v Ljubljana za pomočnika glavnega direktorja SDK pri NB Centrala za SRS. Za direktorja podružnice SDK v Ljubljani je bil imenovan 1. 10. 1967. S tega delovnega mesta, ki ga je v svoji službeni karieri opravljal najdlje, je odšel v zasluženi pokoj 30. junija 1977.

Trdo življenje v rani mladosti, preizkušnjo, ki jih je njemu in njegovi generaciji nalagala NOB, obnova domovine in izgradnja samoupravne socialistične družbe so iz njega naredile moža klenega značaja, vztrajnega pri izvajanju delovnih nalog, ki so mu bile zaupane, po drugi strani pa človeka, ki je imel polno razumevanje za težave sodelavcev.

Postal je odličen in priznan strokovnjak finančne stroke oziroma na področju dela službe družbenega knjigovodstva. Razen opravljanja odgovornih in vodilnih delovnih nalog je kot predstavnik službe iz naše republike sodeloval pri delu številnih komisij in odborov na ravni službe v Jugoslaviji, zlasti na področju racionalizacije dela SDK.

Tako je tudi na njegove rame padla odgovorna naloga preizkusa in nato praktične izvedbe modela racionalizacije poslovanja plačilnega prometa in družbenega računovodstva, saj sta bila v podružnici Kranj v času njegovega vodenja uvedena obdelava plačilnega prometa in družbenega računovodstva na strojih srednje mehanizacije, v podružnici Ljubljana pa avtomatska obdelava podatkov z uvedbo računalnika IBM 370/135. Njegova prizadevanja pa niso bila usmerjena le strogo v strokovno delo, ampak tudi v razvoj in uveljavljanje samoupravljanja v delovnih skupnostih organizacijskih enot SDK. Za izvedbo teh nalog so bili potrebni še posebni napori, saj je bilo treba tudi na tem področju zaorati ledino.

Za svoje požrtvovalno delo je prejel številna državna odlikovanja in druga družbena priznanja.

V življenju se srečujemo z mnogimi ljudmi, a nam vsi ne ostanejo v spominu. Vedno pa se spominjamo tistih, ki so bili v nečem izredni. In tak izreden sopotnik v življenju je bil Franc VRABEC, saj ni bil le strokovnjak in predstojnik, ampak sodelavec in človek. Tak je ostal v spominu nekdanjih sodelavcev, tako podobo pa so si o njem ustvarile tudi kasnejše generacije delavcev, saj je spomin nanj v podružnici še vedno živ.

Vsi mu izrekamo najglobljo zahvalo!

Delavci SDK v SRS
Podružnica Ljubljana

Januar 1987

~~~~~~~~~~~~~

Gospod Franc Vrabec si to nedvomno zasluži, saj je bil motor pri prehodu na računalniško obdelavo podatkov v plačilnem prometu 5. februarja 1973. Brez njegovega odločnega "gremo" bi se pričetek AROPS obdelave zavlekel. Začetne težave pa so bile eden med vzroki, da se je začel razvijati TEZAURUS, ki je hitro postal uspešno nadomestilo za AROPS in za vse naslednje prehode na računalniško obdelavo podatkov v vseh SDK podružnica v Jugoslaviji opremljenimi z IBM računalniškimi sistemi.

Ni komentarjev: