petek, 5. oktober 2001

V TK prenos so vključene že vse gorenjske ekspoziture


27. maja 1984 se je podružnica Kranj vključila v telekomunikacijski prenos sredstev in podatkov s podružnicama Ljubljana in Maribor, 28. maja pa še s podružnico Celje. Po TK zvezah prenašamo le sredstva in podatke iz obrazcev za brezgotovinska - virmanska izplačila. V TK prenos so sedaj vključene podružnica Kranj z vsemi ekspoziturami: Škofja Loka ( najmočnejša ekspozitura), Tržič, Jesenice in Radovljica.

Kdaj se bo podružnica vključila v TK prenos, smo okvirno vsi vedeli, t.j. 10 dni po inštalaciji vsega potrebnega programja na računalniku IBM 4341. Toda bližal se je že mesec junij, čas dopustov. Slišali smo tudi, da v SDKJ pripravljajo novo programje za nas na S1, ki je boljše od obstoječega. Tako smo v mislih prestavili rok za vključitev v TK prenos v obdobje po letnih dopustih. Rok 27. maj, za katerega smo zvedeli 18. maja (še ne 100%), je bil kar nekakšen majhen šok, a Gorenjci se ne damo. Po sestanku, 20. maja, v centrali v Ljubljani je bil rok dokončno potrjen in določeni so bili strokovni sodelavci iz SDKJ za 27. maj.

V ponedeljek, 25. maja smo s pomočjo sodelavcev iz podružnice Ljubljana, obdelali na področju plačilnega prometa vse okvirne zahteve po posameznih odsekih oziroma oddelkih (v popoldanskih urah smo izvedli tudi prvi poskusni vnos podatkov). Poleg tega je bil na ta dan organiziran sestanek s predstavniki interne kontrole, kjer je bil poudarjen terminski plan. Sestanek je vodila pomočnica generalnega direktorja za plačilni promet.

Strokovni posvet je bil zelo koristen, saj nam je osvežil stvari, ki smo jih prebrali v Glasniku, v navodilih za TK prenos, in ki smo jih tudi praktično videli v mesecu decembru v podružnici Maribor. Slišali smo tudi marsikaj novega in opozjeni smo bili na probleme, ki bodo morda nastali. Črv skrbi se je vedno bolj zajedal, predvsem zato, ker smo vedno poslušali le teorijo, za praktični poskus pa ni bilo več časa.

27. maj je bil tu. Pomagali so nam strokovni sodelavci iz SDKJ, iz SERC-a Ljubljana in iz podružnice Ljubljana. Prejem dokumentacije iz interne kontrole, priprava dokumentov, vnos, sistemska kontrola in potem prvi prenos sredstev in podatkov ter kasneje prvi prejem, so potekali brez večjih težav, seveda bolj počasi, ker smo se vsi skupaj učili. Najtežje smo potem čakali zaključek obdelave TK prenosa in liste za sortirnico, da smo praktično izvedli nov postopek vizualne kontrole in pa tudi novo sortiranje. Prvi dan TK prenosa sredstev in podatkov se je uspešno končal, vse je bilo narejeno tako, kot zahtevajo pravila in to zato, ker so vsi delavci plačilnega prometa zavzeto in z zanimanjem sodelovali v celotnem procesu dela.

Delo sedaj po prvih začetnih težavah teče nemoteno, probleme pa skupaj s sodelavci sprotno rešujemo.

1987 avgust

Ni komentarjev:

Objavite komentar