sobota, 3. november 2001

Športne igre 1985



Organizatorji športne rekreacije - izkažite se !


November 1985


Rekreacij je za delavce SDK še kako pomembna, saj sede preživimo ves svoj delovni čas.  Predlagamo, da letne igre potekajo v maju, zimske pa v februarju ali marcu.


Ukinitev športnih iger delavcev SDK v SR Sloveniji je pred leti povzročila pri delavcih večine podružnic popolno neaktivnost na področju športa in rekreacije. Rekreativne vadbe v najetih objektih se je udeleževalo le majhno število delavcev. Vztrajala je le majhna peščica športnih navdušencev, ki so se redno rekreirali. Zavedati se moramo, da je rekreacija svobodna in organizirana aktivnost, ki fizično in psihično bogati, sprošča in obnavlja človeka. Da je rekreacija še kako pomembna prav za delavce SDK, ki ves svoj delovni čas preživimo sede, je seveda nepotrebno posebej poudarjati. Z obuditvijo športnih iger je zapihal na področju športa_in rekreacije v naših delovnih skupnostih nek svež veter. Upamo le lahko, da to ni bil le kratkotrajen preblisk, ki se bo ponovno izgubil v vsakdanji sivini. Po obuditvi športnih iger so zopet oživeli športni tereni. Sodelovanje na športnih igrah pa ne pomeni samo doseganje vrhunskih rezultatov, ampak pomeni tudi eno od oblik za utrjevanje prijateljstva in sklepanja novih poznanstev.

Sami rezultati, doseženi na letošnjih športnih igrah, udeležba vseh podružnic, tekmovalni duh in srčnost tekmovalcev izpričujejo upravičenost in nujnost, da jih tudi v bodoče organiziramo. Pri oceni letošnjih iger lahko ugotovimo, da so igre uspele zaradi zavzetosti vsakega člana organizacijskega odbora. Poudariti velja posebej in neskromno, da smo igre organizirali z minimalnimi stroški, da smo pri organiziranju iger sledili začrtanim smernicam, ki smo si jih zadali v stabilizacijskem načrtu SDK. Koordinacijski odbor sindikata delavcev SDK v SR Sloveniji je na podlagi pozitivnih ocen sklenil, da igre tudi v bodoče organiziramo. Sprejet je bil tudi sklep, da prihodnje igre organizira isti organizacijski odbor kot letošnje. Organizacijski odbor se je sestal oktobra na svoji seji in pripravil predlog za izvedbo športnih iger v letu 1985, katerega je že predložil koordinacijskemu odboru sindikata. Organizacijski odbor je upošteval pobude in želje organizacijskih enot službe ter se odločil, da v letu 1985 organizira letne in zimske športne igre.

Na svoji seji se je organizacijski odbor opredelil predvsem do naslednjih bistvenih vprašanj, ki so pomembna za izvedbo iger:


  • financiranje iger
  • kraj športnih iger
  • termin
  • trajanje
  • obseg
  • nagrajevanje


Kar se tiče financiranja iger predlagamo, da organizacijske enote podpišejo samoupravni sporazum o združevanja sredstev sklada skupne porabe organizacijskih enot za financiranje športnih iger. Sredstva bi združevali le za plačilo stroškov organizacije letnih in zimskih športnih iger ter stroškov poslovanja organizacijskega odbora športnih iger. Stroške udeležbe delavcev na igrah krijejo podružnice same v okviru sredstev namenjenih za delo OO ZS.

Višino sredstev za financiranje iger določi s finančnim načrtom organizacijski odbor. Ta ovrednoten program športnih iger združujejo delovne skupnosti v sorazmerju s številom delavcev zaposlenih v posameznih organizacijskih enotah na dan 31. 12. prejšnjega leta. Ovrednoten program športnih iger potrdi koordinacijski odbor sindikata. Samoupravni sporazum naj bi sprejeli do 31. 12. 1984. Kraj športnih iger določi organizacijski odbor na osnovi najugodnejših ponudb zimskih in letnih športno rekreacijskih centrov.

Kar se tiče termina predlagamo, da se letne igre organizirajo v maju, zimske pa v februarju ali marcu. Termin bomo usklajevali s količino dela v službi.

Glede na željo organizacijskih enot smo se odločili da bodo letne igre dvodnevne (sobota, nedelja) in zimske enodnevno (sobota). Predlagamo, da se zimske igre organizirajo kot rekreacijski dan in s tem omogočimo čim večjemu številu delavcev udeležbo na igrah. Podružnice bodo za večje število delavcev tudi lažje organizirale prevoz.

Pri obsegu iger seje organizacijski odbor opredelil do naslednjih disciplini:

STROKOVNE DISCIPLINE


  • štetje bankovcev
  • vnos podatkov


ŠPORTNE DISCIPLINE


  • kegljanje
  • mali nogomet
  • odbojka
  • košarka
  • šah
  • streljanje
  • namizni tenis
  • orientacijski tek SLO (obvezno za vse udeležence)


Pri zimskih igrah bomo tekmovali v dveh disciplinah, veleslalomu in smučarskih tekih. Tekmovanje v vseh disciplinah je ločeno za moške in ženske ekipe. Pri zimskih igrah pa bomo tekmovali v dveh starostnih kategorijah - do 35 let in nad 35 let.

Pri nagrajevanju bomo podelili plakete organizacijskim enotam udeleženkam športnih iger in diplome prvim trem uvrščenim ekipam v vsaki disciplini.

Upamo, da bomo igre v letu 1985 organizirali tako kot letošnje na splošno zadovoljstvo udeležencev. Da se igre lahko organizirajo s skromnimi finančnimi sredstvi smo dokazali že pri organizaciji letošnjih iger. Sedaj, ko smo se odločili da igre bodo, moramo po organizacijskih enotah pritegniti čim večje število delavcev k celoletni športni aktivnosti.



November 1985

Ni komentarjev:

Objavite komentar