torek, 6. november 2001

Prevzem podatkov na trakovih v SDK Celje



Februar 1984

Z instalacijo računalniških sistemov v organizacijskih enotah službe so bila sicer avtomatizirana nekatera najpomembnejša opravila, ki so se doslej opravljala ročno ali s pomočjo nižje in srednje mehanizacije, vendar pa s tem še niso bila izpolnjena vsa pričakovanja v zvezi z avtomatizacijo opravil službe. Tehnologija dela se ob prehodu namreč ni bistveno spremenila, še vedno je za posamezne vrste obdelav, predvsem v obdelavi nalogov plačilnega prometa, potrebno veliko ročnega dela. Službi tudi doslej ni uspelo zmanjšati števila raznovrstnih obrazcev, ki se uporabljajo kljub sodobni obdelavi podatkov.

Pobude za modernizacijo tehnologije dela v službi so bile dane že v letih 1980 in 1981. Izdelani so bili tudi že nekateri predlogi, vendar do bistvenih sprememb ni prišlo. Pomembnejši je le prehod na telekomunikacijski prenos podatkov med organizacijskimi enotami službe, v katerega sta vključeni tudi podružnici Ljubljana in Maribor in predlaganje statističnih poročil centrali na magnetnih trakovih.

Za čim hitrejšo izpolnitev smernic programa modernizacije opravil si mora služba prizadevati, da bi čim prej zaživela izmenjava podatkov med uporabniki družbenih sredstev in organizacijskimi enotami službe na magnetnih nosilcih podatkov. S tem bi služba na marsikaterem področju racionalizirala delo. Zmanjšalo bi se število dokumentov, ki sedaj krožijo med uporabniki družbenih sredstev in organizacijskimi enotami službe, zmanjšal bi se obseg vnosa podatkov in sortiranja dokumentov, razen tega pa bi služba s tem zagotovila še hitrejšo in kvalitetnejšo obdelavo nalogov plačilnega prometa. Telekomunikacijski prenos sredstev med vsemi organizacijskimi enotami službe pa bi še zmanjšal zadrževanje sredstev v kanalih plačilnega prometa in pospešil obračanje sredstev.

Za realizacijo naštetih ciljev pa mora služba izdelati novo konstrukcijo žiro in drugih računov uporabnikov družbenih sredstev, nov register uporabnikov, plan računov službe, numerično označevanje namena nakazila in sklicevanja na številko.

Ker se izvedba nove tehnologije iz leta v leto odmika, smo v podružnici Celje sami pričeli poskusno prevzemati določene podatke na magnetnih trakovih od nekaterih organizacij združenega dela, to so podatki iz zaključnih računov in periodičnih obračunov ter za izplačilo osebnih dohodkov delavcev v združenem delu.

Prevzem podatkov iz zaključnih računov in periodičnih obračunov na magnetnih trakovih


Podružnica je prvič prevzela podatke iz periodičnih obračunov za obdobje januar - junij 1982 na magnetnem traku od delovne organizacije Kovinotehna Celje. Podatki so se nanašali na sedem temeljnih organizacij združenega dela in delovno skupnost skupnih služb. Program za zapis podatkov na magnetni trak so izdelali delavci Kovinotehne v sodelovanju s predstavniki SERC v Ljubljani. Zapis vsebuje vse ustrezne podatke, ki so predpisani z obrazci ZR in POR. Poleg magnetnega traku pa predlaga Kovinotehna tudi računalniško izpisane obrazce ZR oz. POR za vse temeljne organizacije združenega dela in delovno skupnost skupnih služb.

Glede na doseženo uspešnost poskusa in racionalizacijo dela predvidevamo, da se bo ta način prevzemanja podatkov v letu 1984, še razširil, posebej še, ker je Kovinotehna Celje v lanskem letu prevzela računalniško obdelavo podatkov za SOZD Merx Celje in bo lahko koristila vse svoje projekte tudi za to organizacijo združenega dela.

S predlaganjem podatkov na magnetnih medijih se je precej olajšalo delo pri vnosu podatkov v službi, pri organizacijah združenega dela pa odpadlo prepisovanje podatkov v predpisane obrazce ZR in POR, zato podružnica teži za tem, da bi v to vključila še druge organizacije združenega dela, ki imajo računalniško obdelavo podatkov.

Prevzem podatkov za izplačilo osebnih dohodkov na magnetnem traku


Obračun osebnih dohodkov za delovno skupnost podružnice smo prenesli na računalniški sistem v začetku leta 1982. Sprva smo vnašali podatke za izplačilo OD na IBM S-l, opravili obračun z vsemi izpisi, nato pa ponovno vnašali podatke z nalogov preko S-l, za nadaljnjo obdelavo v plačilnem prometu. Da bi racionalizirali delovne postopke, smo po opravljenem obračunu osebnih dohodkov prepisali podatke na magnetni trak in jih neposredno vključili v dnevno obdelavo.

Ustrezne programe so izdelali delavci SERC in podružnice v Ljubljani. Po izpopolnitvi projekta poteka obdelava osebnih dohodkov po tem načinu nemoteno.

V letu 1982 smo se pričeli dogovarjati tudi z nekaterimi organizacijami združenega dela, da bi nam ob izplačilu osebnih dohodkov poleg predpisane dokumentacije predložile še magnetni trak z ustreznimi podatki. Doslej poteka tak način dela pri treh organizacijah združenega dela na območju podružnice Celje. Kljub nekaterim težavam ugotavljamo, da delo uspešno poteka, čeprav v sedanji fazi zahteva veliko sodelovanja med uporabnikom in podružnico. Uporabnik mora namreč na naloge za izplačilo vnašati tudi šifre razčlenjenega prometa in oštevilčiti naloge po vrstnem redu. Magnetni trak pa mora vsebovati vse podatke z nalogov, oblika zapisa pa je prilagojena navodilom za obdelavo nalogov plačilnega prometa v organizacijskih enotah. Vsak trak je zajet v obdelavo kot samostojni paket s konstantno številko, ki jo uporabniku določi podružnica. Poleg magnetnega traku in nalogov predloži uporabnik še računalniški izpis podatkov z rekapitulacijo, ki služi za kontrolo opravljenega obračuna osebnih dohodkov.

Predhodna kontrola v podružnici prevzame od uporabnika magnetni trak in drugo dokumentacijo za izplačilo osebnih dohodkov. Po opravljeni predpisani kontroli sestavi delavec še posebno listo popravkov za morebitne napake, ki jih je ugotovil pri pregledu predložene dokumentacije ter izloči naloge za telefonska in teleprinterska nakazila, ki se obdelajo posebej in vnesejo preko IBM S-l.

Po opravljeni kontroli preda delavec predhodne kontrole naloge za izplačilo osebnih dohodkov skupaj z magnetnim trakom, rekapitulacijo in listo popravkov v oddelek AOP, kjer magnetni trak vključijo v redno dnevno obdelavo plačilnega prometa, tiskajo kontrolno listo in opravijo ustrezne popravke, naloge pa normalno vključijo v sortiranje. S tem je krogotok obdelave osebnih dohodkov zaključen.

Naša prizadevanja v letu 1984 bodo tekla še intenzivneje v tej smeri, da bi čim več uporabnikov vključili v tak način obdelave osebnih dohodkov. Sami uporabniki pa bodo verjetno še bolj zainteresirani za izmenjavo podatkov na magnetnih medijih v pogojih nove tehnologije, ki bo omogočila zmanjšanje števila nalogov, zmanjšanje stroškov in recipročnost pri izmenjavi podatkov na magnetnih medijih.



Februar 1984

Ni komentarjev:

Objavite komentar