sreda, 10. julij 2002

"Goreli" računalniki

Velika gasilska vaja v SDK Maribor

V ponedeljek, 20. oktobra 1986, smo v sodelovanju z gasilci PGD Maribor - mesto priredili veliko gasilsko vajo v podružnici. Vaja se je pričela ob 16. uri in 30 minut in je trajala do 17. ure. Zatulile so sirene po mestu, kmalu nato so že pridrveli z vključenimi sirenami in modrimi lučmi trije gasilski avtomobili. Kdor ni vedel, da gre za vajo, je mislil, da res gori SDK. Gasilci in delavci v podružnici smo vajo vzeli zelo resno.

Tik pred prihodom gasilcev smo vrgli dimno bombo na streho, da seje kadilo, kot da je res pravi požar. Gasilci so prek strehe pridrveli v AOP, ker je »gorel« računalnik, opremljeni z aparati za dihanje in z »B« cevmi za gašenje z vodo. Gasilski avto iz leta 1934 je raztegnil lestev in reševal ljudi iz tretjega nadstropja. Štirje naši mladeniči so se spustili po lestvi in varno pristali na pločniku pred stavbo. Na hodniku v I. nadstropju, kjer je računalnik in je »gorelo«, so člani naše gasilske ekipe že gasili z gasilskimi aparati. Računalnik se gasi s haloni, ne več s SO2 kot včasih. Tehnika gašenja je že zelo napredovala.

Bilo je tudi nekaj »ranjenih«, ki so jih strokovno previli člani naše ekipe prve pomoči in jim tudi nudili prvo medicinsko pomoč. Štab je deloval brezhibno in usmerjal in vodil gašenje do prihoda gasilcev. Ko so prispeli gasilci, so prevzeli komando nad gašenjem, kar je tudi pravilno.

Da je lahko vaja nemoteno potekala, ima največ zaslug ekipa Narodne zaščite, ki je odstranila parkirane avtomobile okoli stavbe in drugim preprečila parkiranje. Prostor smo nujno potrebovali, saj so bili trije gasilski avtomobili pred stavbo. Narodna zaščita je tudi strokovno zavarovala ves prostor okoli stavbe, da radovedneži niso motili gasilcev pri delu. Pri izvedbi vaje je sodelovalo 22 gasilcev društva Maribor-mesto, 8 naših, 6 članov ekipe prve pomoči, 6 članov narodne zaščite in 3 člani štaba.

Z PGD Maribor-mesto že več let dobro sodelujemo. Večkrat so nam pripravili vajo in poveljnik društva Rajko Safran nam je predaval o požarni varnosti.

Iz vsake vaje smo se nekaj naučili, zato so takšne koristne za delavce podružnice in tudi za tiste, ki jih opazujejo s ceste. Mesec oktober je mesec varstva pred požari, zato v tem mesecu prirejamo gasilske vaje. Vsi si želimo, da bo ta tradicija obveljala še v prihodnje.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gasilko društvo Maribor mesto in Civilna zaščita pri podružnici Službe družbenega knjigovodstva v Mariboru sta izvedli vajo v okviru meseca požarne varnosti. Vodja akcije Rajko Safran nam je povedal, da je vaja dobro uspela, saj so izbrali primeren način gašenja. Požar je namreč »izbruhnil« v računalniškem centru in treba je bilo gasiti s plini. Civilna zaščita SDK pa je »napodila« avtomobile s parkirnega prostora in poškodovanim dala prvo pomoč. Predsednik  rotovških gasilcev Milan Eržen nam je povedal, da bi bilo zaradi parkiranih avtomobilov težko ukrotiti požar, ki bi izbruhnil v SDK, pri Večeru, v Merkurju, Timi ali Kreditni banki Maribor.


November 1986

Ni komentarjev:

Objavite komentar