sreda, 5. september 2001

Iskrin Partner na preizkušnji


Julij 1984


Preizkusili smo mikroračunalnlk »Partner«, ki je primeren pripomoček za interne potrebe nekaterih našlh sektorjev.

Na pobudo direktorja TOZD Iskre - Delte, je bilo dogovorjeno, da bo Služba družbenega knjigovodstva v SR Sloveniji, Centrala Ljubljana, preizkusila mikroračunalnik Partner. Takoj po prvomajskíh praznikih je organizirala Iskra - Delta krajši seminar o že izdelanih programskih aplikacijah. Seminarja so se udeležni izbrani delavci iz vseh selctorjev centrale. Iskra je prikazala štiri aplikacije, od katerih so tri kupljene v tujini, ena pa je rezultat njihovega lastnega razvoja.

MIPOS, mikroračunalniški poslovni sistem, je bil enkrat že predstavljen inšpektorjem službe. Gre za integralno rešitev knjigovodstva za manjše delovne organizacije. Vhod sistema predstavljajo individualna knjiženja posameznih poslovnih dogodkov, kot na primer pridobivanje naročil, knjiženje posameznih vplačil, spremembe na osnovnih sredstvih itd. Sistem omogoča popolno kontrolo poslovanja in zato predstavlja celoten informacijski sistem za potrebe knjigovodstva. Pomembnejša lastnost sistema je sintetiziranje posameznih knjigovodskih elementov v končno poročilo v obliki zaključnega poročila ali periodičnega obračuna. Zaključni in periodični obračun sta izdelana že v obliki, primerni za oddajo službi družbenega knjigovodstva. Predavatelj Iskre je za MIPOS še najbolj navdušil vodjo oddelka za računovodstvo in financiranje službe. S strokovnjaki Iskre smo se dogovarjali o možnostih sprejema disket z ZR in POR v naših organizacijskih enotah.

PROFILAN je podoben MULTIPLANU ali VisiCalcu. To je program za planiranje in računanje s pomočjo tabele na enkranu. Elemente tabele iahko povežemo s poljubnim algoritmom in pri tem uporabljamo elementarne algebraične izraze.

Iskra - Delta je napravila posebno krajšo predstavitev tudi za člane ožjega kolegija generalnega direktorja.

Mikroračunalnik seveda ne more nadomestiti večjih računalniških sistemov. Lahko pa je primeren pripomoček za interne potrebe kadrovske službe, knjigovodstva delovne organizacije, obdelavo kumulativnih podatkov, zbranih na večjih sistemih, planiranje, analiziranje, ažuriranje predpisov in delovnih navodil itd.

Julij 1984


Nekateri udeleženci so povedali:


Strojepiske centrale smo bile povabljene k predstavitvi računalnika "Partner". Bilo je zanimivo in ko so nam bile predstavljene vse neštete možnosti računalnika, ki imajo vse namen, da olajšajo delo uporabniku in istočasno skrbe za lepo obliko, smo bile prepričane, da se bo v bodoče težko delo strojepiske znatno omililo. Pa vendar, ko smo drugi dan napravile zaključek, smo prišle do prepričanja, da računalnik kljub vsestranki uporabnosti, za delo strojepiske v centrali ne pride v poštev, ker pri nakm delu ni toliko pomembno hranjenje podatkov, kot hitro in vsem mogočim spremembam podvrženo pisanje in preminjanje teksta in tabel, pri čemer pa nam računalnik ne bi mogel pomagati, razen, da bi namesto nas skrbel za lepo obliko.

V strojepisniei je delo tako raznoliko, da nam "Partner" ne bi mogel služiti drugače kot samo pisalni stroj, za kar pa je predragocen. Za tista dela, ki se ponavljajohcentrala SDK če ima IBM pisalni stroj s spominom, ki nam služi za pisanje statističnih tabel.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

V sektorju kontrole je poleg predpisov, svinčnika in drugih pripomočkov tudi "Partner" lahko uporaben, le oceniti bi morali, če je to kar nudi, enakovredno vlaganjem vanj. Če se bo izkazal kot ulporaben in koristen pripomoček, bi ga lahko izkoristili tudi za delovno področje kontrole predvsem za bazo podatkov o prispevnih stopnjah, spremljanje ali nastavitev določene evidence o kontroli uporabnikov družbenih sredtev, za ugotavljanje, kakšne vrste pregledi so bili opravljeni pri uporabnikih družbenih sredtev zaradi planiranja in evidence o opravljenih delih in nalogah s področja ekterne kontrole, za evidenco predpisov, pravnih tališč, pojasnil in strokovnih mnenj, ki se nanašajo na področje finančnega poslovanja uporabnikov družbenih sredstev, za sodoben in izpopolnjen "ING" register predpiov pojasnil, strokovnih tolmačenj in tudi posameznih stališč sodišča v zvezi z uporabo predpisov s področja finančno - materialnega poslovanja. Izključno za sektor kontrole pa je "Partner" prevelika investicija. Če se bo torej izkazalo, da je uporaben tudi na drugih podražili in da dajal bolj merljive rezultate, potem bi bil dobrodošel tudi v kontroli, še posebej, ker bi bil naprimer register uporaben tudi za vse organizacijske enote službe.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mikroračunalnik seveda ne more nadomestiti večjih računalniških sistemov, lahko pa je primeren pripomoček.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Za potrebe računalništva in financiranja službe bi bil mikroračunalnilc PARTNER zelo uporaben. Z njegovo dokaj enostavno uporabo bi bilo zagotovljeno vodenje knjigovodstva, skladno s predpisi o knjigovodstvu, pri tem pa bi bilo možno nekatera dela v knjigovodstvu celo racionalizirati. Računalnik pa bi bilo možno uporabljati tudi pri finančnem načrtovanju, kakor tudi pri izračunih udeležbe delovnih skupnosti na prihodku službe, skladno z merili svobodne menjave dela.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Na seminarju so nas predstavniki ISKRA DELTA seznanili z miniračlmalnikom "Partner" in njegovo uporabo v praksi, skupaj z njimi smo se preizkusil v uporabi programskih paketov imenovanih "MEMO", "PROFIT" in "FILE plan". Prvi se uporablja pri pisanju tekstov, ostala dva pa sta primernejša za računske operacije (izdelava različnih tabel, kalkulacije itd.) Že tako kratek stik z miniračunalnikom nam je dal vedeti, da bi nam bilo tudi pri našem delu v veliko pomoč. Velika škoda pa je, da nam je obilica tekočega dela preprečila, da bi še podrobneje spoznali njegovo uporabnost, saj nam je bil na razpolago cela dva meseca."

Ni komentarjev:

Objavite komentar