četrtek, 2. januar 2003

Opis pristopa do podatkovnih zbirk SDK [8]

NAMEN UPORABE


Računalniško zasnovana rešitev OLISS omogoča vzpostavitev računalniške komunikacije med pravno osebo in računalniškim centrom SDK v Republiki Sloveniji. Ta povezava omogoča uporabo podatkov, ki jih je  SDK po zakonu dolžna zbirati, uporabljajo pa se v različne namene. Pravne osebe, ki te podatke kreirajo, dobijo prve informacije iz agregiranih in obdelanih podatkov z večtedensko zamudo, ki jo povzroči priprava podatkov za publiciranje. Vrsta podatkov, ki jih SDK zbira za različne potrebe, je zanimiva tudi za pravne osebe, pri katerih  podatki nastajajo, pravo analitično moč pa ti podatki dobijo šele z medsebojno primerjavo med več pravnimi osebami ali s primerjavo individualnih podatkov s podatki, agregiranimi na različnih nivojih (občine, področja, panoge, skupine in podskupine dejavnosti). Izračun nekaterih kazalnikov omogoča uporabnikom, da primerjajo knjigovodska stanja lastne organizacije z organizacijami z enako dejavnostjo.

Potencialno največji uporabniki teh podatkov so organizacije in ustanove, ki te podatke nadalje obdelujejo ali uporabljajo v nadaljnjih analizah. Za pridobitev podatkov, njihovo ustrezno oblikovanje in analiziranje morajo danes čakati v vrsti, v kateri pa imajo prednost uporabniki, za katere je SDK dolžna pripravljati podatke po zakonu. Z direktno povezavo z republiškim računalniškim centrom v Ljubljani dobijo vsi uporabniki možnost direktnega dostopa do podatkov, ki so jim bili prej na voljo šele po posebnih zahtevah, odobrenih s strani funkcij SDK in to šele po realiziranju zahtev z aplikacijskimi programskimi sistemi.

Ob tem, da so s ponujeno rešitvijo vsi razpoložljivi podatki dostopni takoj, lahko uporabniki s pomočjo sodobnega interaktivnega jezika podatke analizirajo za lastne potrebe. Za manj zahtevne uporabnike je predvidena uporaba predefiniranih ukazov, ki z minimalnim znanjem omogočajo dostop do podatkov in informacij velikih analitičnih vrednosti.

Strojno, programsko in podatkovno okolje


Za uporabo načrtovane računalniške rešitve je potrebna strojna in programska oprema, ki jo SDK že ima. To so računalnik IBM 4381 s komunikacijsko opremo, poštna komunikacijska infrastruktura in osebni računalnik s klicno telefonsko linijo ali SIPAK priključkom ter komunikacijsko opremo, ki je potrebna za uporabo drugih delov računalniške rešitve OLISS.

Sistem za upravljanje s podatkovnimi bazami v uporabi v računalniškem centru SDK je SQL/DS. To je eden prvih produktov, ki omogočajo upravljanje s podatkovnimi bazami relacijskega tipa. Sistem za upravljanje podatkovnih baz omogoča izgradnjo večstopenjskega sistema zaščite dostopa do podatkovnih virov, uporabo interaktivnega jezika SQL (ISQL), vsebuje pa tudi funkcije, ki jih sodoben sistem za upravljanje s podatkovnimi bazami mora vsebovati (referenčna integriteta, kontrola zaklepanja podatkov, arhiv, kontrola dvojnega ažuriranja, delovni žurnal in drugo). Jezika za definicijo podatkov (DDL - Data Definition Language) ter jezik za povpraševanje po podatkih (SQL - Structure Query Language) sta predstavljala temelj za izdelavo standardov za take jezike. Danes sta oba jezika standardizirana, zato jih vsebuje večina najboljših sistemov za upravljanje podatkovnih baz. Za uporabnika to pomeni, da ukaze, ki jih morebiti že uporablja v sestavi drugih orodij lahko identično uporabi v sistemu OLISS. Seveda pa tudi obratno. Z uporabo standardnega jezika SQL bo uporabnik pridobil znanje, ki ga bo lahko uporabil v večini drugih orodij za delo s podatki.

Podatkovne zbirke s katerimi upravlja SDK neprestano rastejo, že danes pa obsegajo nekaj sto relacij.

Za potrebe projekta OLISS so dane v uporabo evidence o investicijah SDK (INVAR), evidenca o plačilih za posamezne investicije (INVBR), register imetnikov računov (RIR, RUDOK) z zgodovino, bilance stanje (BSTA), bilance uspeha (BUSP), trimesečna poročila (TRIM), razporeditev  sredstev (RAZP), razni šifranti (dejavnosti, občin, podružnic, .....). Vsi periodični podatki se hranijo za obdobje enega leta, šifranti pa se vzdržujejo mesečno.

Z uporabo interaktivnega dostopa do podatkovnih zbirk SDK uporabniki pridobijo na času dostopa do podatkov, zagotovijo uporabo najbolj ažurnih podatkov in uporabo standardnega orodja močne analitične vrednosti.

Delavcem SDK se ob uporabi takega sistema zmanjša obseg dela s prepisovanjem podatkov na različne medije, omogoči uporaba varnostnih mehanizmov zaščite podatkov in s tem poveča čas za kreativnejše delo.

Skupna pridobitev SDK pa je neposreden stik z okoljem, vpliv na javno mnenje ter zmanjšanje stroškov dodatnih računalniških obdelav.

Uporaba interaktivnega dostopa do podatkovnih zbirk SQL ne pomeni nobenega dodatnega investiranja v opremo v SDK in tudi ne pri uporabnikih, saj je potrebna oprema nabavljena za potrebe, ki jih narekuje opravljanje plačilnega prometa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar