četrtek, 2. januar 2003

Tehnična izboljšava OLISS [4]

OLISS (On-Line Informacijski Servisi SDK) je skrajšano ime za organizacijsko - tehnično izboljšavo delovanja SDK z razširitvijo uporabe podatkovnih baz SDK in njene računalniške mreže. Bistvene nove funkcije, ki jih OLISS omogoča, so izvajanje naslednjih transakcij z lokacije zunaj organizacijskih enot SDK:

- zajem podatkov splošnega prenosnega naloga na lokaciji zunaj SDK,

- prenos podatkov in vključitev v obdelavo podatkov plačilnega prometa,

- vpogled v stanje računa podjetja ali banke (za banko tudi v stanje računov njenih komitentov),

- vpogled v register imetnikov računov (RIR) in iskanje podatkov v njem,

- vpogled in iskanje podatkov v zbirkah podatkov, ki so vodene pod upravljavskim sistemom za baze podatkov SQL/DS,

Opis tehnične izboljšave

Prototipna rešitev on-line informacijskih servisov SDK obsega organizacijo in programski del. Pri končni izvedbi sta sodelovali podjetji Merkur iz Kranja in Kovinotehna iz Celja kot poskusni lokaciji zunaj SDK, vseskozi pa PTT podjetje Ljubljana in SDK Centrala v Ljubljani. Prototipna rešitev se je razvijala od leta 1989 in obsega

- zajem in kontrolo splošnega prenosnega naloga v podjetju,

- prenos naloga v X.400 poštni predal SDK,

- prevzem naloga iz poštnega predala in vključitev v obdelavo plačilnega prometa,

- obdelavo,

- pošiljanje obvestil o opravljeni transakciji v poštna predala podjetij,

- vpogled v stanje računa podjetij (za banko račun banke in računi njenih komitentov, če jo pooblastijo),

- vpogled v register imetnikov računov (RIR) in  - vpogled v zbirke podatkov pod SQL/DS.



Shema 1: Izvedba finančne transakcije

Prototip je toliko izpopolnjen, da je primeren za poskusno uvedbo v poslovanje podjetij in SDK ter da bi bil lahko naslednji korak v razvoju le še poskusno delo. Druge funkcije OLISS, ki so tudi že razvite in so bile javno prikazane, je mogoče v prototip vključiti brez bistvenih težav.

Shema 2: Okolje izvedbe prototipne rešitve

Bistvena prednost rešitve pred drugimi je v tem, da je sistem zaščite izpopolnjen in omogoča zaščito finančnih transakcij, ki so nečitljive za vse razen za udeleženca v finančni transakciji. Rešitev ni vezana na izmenjavanje podatkov med pravnimi osebami, temveč jo je mogoče uporabiti tudi za izmenjavanje podatkov znotraj SDK in sicer za vse funkcije, ki so sicer na voljo pravnim osebam.

Način uveljavitve predloga

Predlog je mogoče uveljaviti tako, da se ga kot ustrezen projekt vključi v delovne načrte SDK. Določiti je treba delovno skupino, ki bo že razvit in delujoč prototip dodelala v ponudbo nove storitve SDK. Ocena je, da je to mogoče realizirati v času treh mesecev. Implementacija rešitve kot ponudbe nove storitve SDK v okviru skupine, ki je OLISS razvijala, ni bila mogoča, ker presega možnosti in kompetence posameznih članov skupine.

Podatki o prihrankih

Dejanske prihranke lahko pričakujemo v SDK in pri pravnih osebah:

- v SDK manjši stroški zajemanja podatkov,

- pri uporabnikih hitrost poslovanja

OLISS predstavlja v bistvu novo ponudbo SDK za storitve na področju plačilnega prometa in glede pristopa do podatkovnih zbirk SDK. Mogoče ga je razširiti tudi na bonitetno službo in morebitna druga za uporabnike storitev SDK zanimiva področja. Eksplicitni prihranek, ki ga SDK lahko pričakuje in tudi ovrednoti, je zmanjšanje zajema podatkov plačilnega prometa in drugih podatkov, ki jih SDK še zbira, bi se pa lahko posredovali preko OLISS-a. Ocena je, da se v razvitih državah okoli 70 % finančnih transakcij lahko posreduje preko take tehnike, kar pomeni v končni fazi zmanjšanje stroškov zajema podatkov in s tem povezanih investicij v opremo za približno enak odstotek.

Drugo pomembno dejstvo je, da se z OLISS-om odpre možnost, ki jo v finančnem smislu omogoči nova storitev. Poleg tega se lahko za pravne osebe, ki bi poslovale tako, podaljša čas dostave virmanskih nalogov.

Za pravne osebe pomeni ta servis učinkovitejše poslovanje in boljšo kontrolo finančnih tokov nižje stroške posredovanja podatkov SDK.

Stroški pri razvijanju tehnične izboljšave

OLISS se je pričel razvijat na pobudo Fakultete za organizacijske vede iz Kranja kot eden od možnih pristopov k računalniškemu izmenjavanju podatkov. Za razvoj te organizacijsko tehnične rešitve posebna sredstva ali investicije niso bile potrebne. Nekatere naprave in programske produkte, ki so bili potrebni za razvoj prototipne rešitve, so posodili dobavitelji in/ali proizvajalci te opreme. Poudariti je treba, da je bil OLISS razvit v celoti zunaj okvira rednih delovnih zadolžitev, kar dokazuje tudi dejstvo, da redno delo in projekti SDK zaradi razvijanja OLISS-a niso bili v zaostanku. Posebnih ali dodatnih stroškov pri razvijanju OLISS zato ni bilo.

Druge navedbe

OLISS je bil v različnih razvojnih fazah javno predstavljen v strokovnem krogu organizacij, ki so aktivno sodelovale v raziskovalni nalogi Fakultete za organizacijske vede. Končna rešitev je bila prezentirana junija 1992 in je bila ocenjena v strokovnih krogih kot pomemben pozitiven prispevek v načinu poslovanja.

OLISS je bil predstavljen tudi na 10. seji kolegija direktorjev SDK v R Sloveniji dne 27. septembra 1991. Mnenje kolegija je bilo, da je treba OLISS čimprej uvesti, in sprejet sklep, da se nabavi programski produkt, ki omogoča enostavnejše komuniciranje preko javnega poštnega servisa X.400.

Ni komentarjev:

Objavite komentar