četrtek, 2. januar 2003

Zamisel za projekt [2]

Računalniškega izmenjevanja podatkov med SDK in pravno osebo

Interes SDK

Za računalniško izmenjevanje dokumentov je Služba družbenega knjigovodstva zainteresirana iz več razlogov, ki so deloma operativne narave, deloma pa se tičejo načina financiranja Službe. Kot operativne lahko opredelimo

- zmanjšanje števila plačilnih nalogov, ki jih je treba zajemati,

- povečanje produktivnosti dela v Službi in

- podaljšanje časa sprejemanja nalogov.

Razlog, ki izvira iz narave financiranja Službe, je ta, da se nadomestilo za delo Službe (tarifa Službe) obračunava od debetnega prometa na žiro računih, ki so jih uporabniki dolžni voditi pri Službi družbenega knjigovodstva. S sredstvi na teh računih Služba ne sme razpolagati, če se hitreje obračajo, pa to pomeni večji priliv iz naslova tarife.

Interes podjetja


Za vsako uvedbo računalniškega izmenjevanja podatkov obstaja interes tudi v gospodarstvu. Na kratko komentirajmo le nekaj potencialno zanimivih področij:

- povečanje produktivnosti dela Službe glede na to, da se Služba financira iz tarife, ki jo plačuje gospodarstvo, je to zainteresirano, da je Služba, ki jo financira, bolj produktivna,

- hitrejše obračanje sredstev,

- znižanje stroškov poslovanja,

- povečana konkurenčna sposobnost podjetja,

- možnost kontrole in usmerjanja finančnih tokov.

Organizacijsko tehnična rešitev mora pokrivati področje plačilnega prometa in statističnih obdelav SDK v povezavi z delovanjem pravnih oseb. Omogočati mora opravljanje računalniškega izmenjevanja podatkov brez bistvenih investicij v obstoječe resurse Službe, predvsem na področju komunikacij mora biti orientirana v smer uporabe javnih poštnih storitev.

Plačilni promet


Na področju plačilnega prometa (plačilni promet in on-line informacijski servis) mora prototip omogočati možnost prenosa podatkov s plačilnega naloga in vpogled v stanje sredstev računov v datotekah plačilnega prometa Službe, oboje z oddaljene lokacije. V posebnem mora obsegati

- zajem in kontrolo splošnega prenosnega naloga v podjetju,

- prenos naloga v X.400 poštni predal SDK,

- prevzem naloga iz poštnega predala in vključitev v obdelavo plačilnega prometa,

- obdelavo,

- pošiljanje obvestil o opravljeni transakciji v poštni predal podjetja in

- vpogled banke v stanje računov komitentov.

Posebej mora biti v okviru tega področja obdelana možnost varovanja integritete podatkov, zaščita dostopa do podatkov in avtorizacija pooblaščenih delavcev v podjetju, ki lahko take transakcije opravljajo.

Statistične obdelave


Na področju statističnih obdelav mora prototip omogočati vpogled v določene zbirke podatkov in sicer

- periodične obračune,

- zaključne račune,

- katalog podatkov,

- baze podatkov pod SQL/DS,

ki bo mogoč preko oddaljenega terminala, instaliranega pri uporabniku (pravni osebi), avtoriziran za vpogled v te zbirke podatkov.

Za obe kategoriji transakcij je treba proučiti in eventualno realizirati možnost uporabe standarda UN/EDIFACT.

Ni komentarjev:

Objavite komentar