četrtek, 2. januar 2003

Tehnične specifikacije [5]

Uvod

OLISS je APS (Aplikacijski Programski Sistem), ki omogoča izmenjevanje različnih podatkov s pomočjo elektronske pošte.

Sedanji način dela in izmenjavanja podatkov med SDK in pravnimi osebami poteka na vsakodnevnem izmenjavanju dokumentov - papirjev. To se lahko izvede večkrat dnevno, vedno pa takrat, ko pride do transakcije - plačila.

Cilj OLISS je, da se omogoči večkrat dnevno izmenjavanje podatkov brez fizične prisotnosti dokumentov - papirjev in z uporabo javne storitve pri PTT tj. elektronske pošte ali X.400 ali MHS (Message Hendling Service) in z uporabo SIPAK javnega omrežja za paketni prenos podatkov po standardu X.25.

Naloga OLISS je, da obdela različne zahtevke različnih pravnih oseb. OLISS sestavljajo različni APS pri pravnih osebah in pri SDK z namenom enotnega pristopa do podatkov, ki jih obdeluje in hrani SDK na svojih računalniških sistemih.

Na HW nivoju je OLISS računalniški sistem PC in host računalniškim sistemom serije IBM 4300. IBM 4381 model R14 računalniški sistem je v Ljubljani glavno vozlišče TP mreže SDK v R Sloveniji, ki povezuje 4 sisteme IBM 4300 in 10 sistemov UNISYS serije A.

IBM računalniški sistemi v SDK so med seboj povezani v CROSS DOMAIN s pomočjo NCP, VTAM, POWER in CICS. UNISYS računalniški sistemi so povezani z Ljubljano s pomočjo POWER RJE in emulacijo RJE 3770.

Osebni računalnik PC v funkciji FEP (Front End Procesor) predstavlja edina vhodna vrata zunanjih uporabnikov v SDK.

Komunikacija s PTT

Komunikacija s PTT se opravlja s pomočjo vmesnika (interface) med javnim omrežjem SIPAK - X.25, X.400 na eni strani in z uporabnikom SDK (client, proprietary sistem) na drugi strani.

Prenos sporočila od PTT na PC in obratno

Po uspešno vzpostavljeni zvezi med PC in PTT in če je treba prenesti sporočilo, se le-to prenese na PC računalnik SDK.

To so sporočila - rezultati obdelave na host računalniškem sistemu. Iz host računalniškega sistema se sporočila prenesejo na PC v različne datoteke z naključno izbranimi imeni v skupen poddirektorij.

Pripravljene so tudi datoteke, ki so rezultat lokalne obdelave tj. obdelave na samem osebnem računalniku PC - brez posredovanja host računalniškega sistema.

Varnost

Vsako sporočilo, ki pride iz PTT X.400 sistema na SDK računalniški sistem se na PC ustrezno pregleda in preveri.

Vzdrževanje tabel

Vse tabele, konstante in podatki so zapisani izven programske kode v eni ali več tekstualnih datotekah.

Vsaka sprememba v podatkih teh zunanjih tabel lahko takoj vpliva na delovanje programa ali programov sistema OLISS, vedno pa ob startu posameznega APS ali klicanju programa na izvajanje.

Povezovanje računalnika s PC

Za povezavo PC in računalniškega sistema skrbi poseben interface  PIPS. Na IBM računalniškemu sistemu se uporablja posebna CICS transakcija, na PC strani pa program, napisan v "C" ali v "CLIPPER" programskem jeziku in z dodatkom posebnih rutin (HLAPI) za povezavo in prenos datotek PC - host.

Statistika

Vsa sporočila v ali iz OLISS se beležijo v ustrezne podatkovne zbirke. Vsem sporočilom se vedno doda še tekoči datum in ura obdelave. Te podatkovne zbirke posebni programi v off-line obdelavi, ki pa so sestavni del OLISS, obdelajo po različnih kriterijih in izpišejo ustrezna statistična poročila.

Obdelovanje napak

V primeru napake na komunikacijah se to zabeleži v ustrezno datoteko. Istočasno se kreira posebno sporočilo o takšni napaki. Ob prvi naslednji uspešni vzpostavitvi zveze se pošlje tudi to sporočilo na ustrezen naslov (pravna oseba, OLISS, host, arhiv).

Lokalna obdelava podatkov

Aplikacijski programski sistem OLISS, ki se izvaja na računalniškem sistemu IBM PC, vsebuje tudi funkcijo za lokalno obdelavo. To so vsi tisti zahtevki - sporočila, ki zahtevajo podatke npr. iz Republiškega Registra Imetnikov Računov - RRIR.

Pošiljanje rezultatov do naslovnika je identično kot za sporočila prejeta iz host računalniškega sistema.

Komponente PC

IBM PC-DOS verzija 3.3 ali višja je izbrana kot osnovni operacijski sistem.

Za povezavo PC računalniškega sistema z IBM računalniškim sistemom se uporablja IBM Personal Communications/3270 (PC/3270) in programski vmesnik PIPS (Programski Interface PS), ki je bil izdelan za potreba SDK.

Programski jezik na PC računalniškem sistemu je "C" in "CLIPPER" za programe, ki obdelujejo statistične podatke.

Za potrebe OLISS je izbrana strojna oprema IBM PC - 386 ali večji oziroma ustrezna kompatibilna konfiguracija. Minimalna zahteva je vsaj 150 MB na trdem disku.

Povezava računalniškega sistema PC s PTT javnim paketnim omrežjem X.25 SIPAK bo narejena preko COMM izhoda na PC in s posredovanjem protokol konvertorja. Protokol konvertor sprejema podatke s PC in oddaja paketni protokol X.25 v SIPAK omrežje in obratno.

Programski vmesnik za OLISS komunikacijo z X.400 javnim PTT omrežjem bo izdelan po priporočilu X.400 Gateway Application Program Interface (API) Specification.

Uporabiti in izbrati je treba orodje, ki omogoča prenos privatnih uporabniških sporočil v/iz standardni X.400 elektronski poštni servis.

Računalniški sistem IBM

Računalniški sistem je IBM 4381 model R14. Vsebuje ustrezne periferne enote diske, trakove, printerje, komunikacijske kontrolerje itd.

Osnovni operacijski sistem je VSE/SP, ACF/VTAM, ACF/NCP, CICS/VS. Vse skupaj je lahko pod kontrolo VM/XA SP.

Za zvezo med host in PC računalniškim sistemom se uporablja CICS transakcija, ki skupaj s PC vmesnikom PIPS in ustreznim programom omogoča prenos podatkov - File Transfer.

Računalniški sistem UNISYS

V osnovi bo celotna SW in HW rešitev in oprema PC računalniškega sistema omogočala tudi ustrezno povezavo in komunikacijo z UNISYS računalniško opremo.

Primarna in osnovna je izdelava takšnega vmesnika OLISS, ki bo omogočal stik z IBM host računalniškim sistemom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar