petek, 9. marec 2001

Enotna matična številka

Novi predpisi določajo mnogo večje število davčnih zavezancev, kot jih je bilo dozdaj. Interes države bo kontrola vseh in seveda zajemanje davkov glede na položaj oziroma premoženje pravne oziroma fizične osebe. Najbolj redno so plačevali dajatve zaposleni delavci v družbenih firmah in pa družbene firme. To je omogočal žiro račun odprt pri SDK in seveda pooblastila SDK.

Zavezanci so različni, od družb z omejeno odgovornostjo, delniških družb, ki so lahko v družbeni lasti, z mešanim kapitalom ali privatnim kapitalom, do fizičnih oseb in civilnopravnih oseb. Skupno je le to, da so zavezanci za plačilo davka na dobiček in drugih obveznosti. Da bi ti davčni zavezanci dobili skupni imenovalec bi morali uvesti enotno matično številko davčnega zavezanca.

Na primer: 11 mestna številka »123456 12 123«  bi pomenila naslednje:

  • Prvih 6 (123456) mest bi bilo rezerviranih za številko davčnega zavezanca od  000001 do 999999, kar bi bilo dovolj v kombinaciji z drugima dvema številkama.
  • Drugi dve (12) mesti bi določali status davčnega zavezanca: 01-09 fizične osebe, upokojenci, prejemniki OD, podjetja, kjer je lastnik sam zaposlen, kmetje, študentje z lastnimi prihodki, družba z neomejeno solidarnostno odgovornostjo, civilno pravne osebe itd.
  • 10 - razne kombinacije več osnov
  • 11 - druge organiziranosti pravnih oseb - s kombinacijo teh dveh številk bi lahko določili še dodaten atribut velikost.
  • Zadnja tri (123) mesta pa so rezervirana za številko občine.

Sistem bi veljal za vso republiko. Pogoj za registracijo bi bila določitev take številke. Za ostale davčne zavezance pa bi jo določila služba za nadzor ob prvi predložitvi davčne napovedi.

Ta enotna številka bi bila element na vsakem nalogu za prenos. Z dodatnimi elementi bi lahko skozi plačilni promet računalniško spremljali prilive, odlive, plačilo akontacij davčnih obveznosti, medsebojna plačevanja itd.

Ti podatki bi kot predhodne informacije bili temelj za naknadno kontrolo zavezancev.

Pogoj je, da se zakonsko določi uvedbo enotne matične številke zavezanca in da se ta kot element pojavi na vsaki izdani fakturi ter da se evidentira skozi plačilni promet na glede kje ima pravna ali fizična oseba žiro račun.

Organizacijsko bi se lahko ti podatki zbirali v organizacijskem delu družbenega (*) računovodstva kot delu službe za nadzor.

-----------------------

(*) Pod pojmom družbeno ne mislim obliko lastnine ampak premoženje fizičnih oseb, podjetij, javno premoženje itd., torej celotne družbe.


Januar 1991

Ni komentarjev:

Objavite komentar