petek, 9. marec 2001

Pripombe k modernizacije tehnologije dela v SDK


V gradivu osnovne koncepcije modernizacije tehnologije dela v SDK se omenja tudi informacija, da bo neposredno ugotavljanje vsebine informacijskega sistema Službe na bazi podatkov plačilnega prometa sledilo šele po sprejetju zakona o družbenem sistemu informiranja.

Mislim, da je treba delo pri razvoju nove tehnologije nadaljevati v smeri celovitega in računalniško podprtega plačilnega prometa. Nova tehnologija mora predvsem zagotavljati popolno in točno informacijo o tem kdo plačuje, komu, koliko in zakaj. Pri tem »zakaj« mislim predvsem prvobitno osnovo plačila, torej, račune, poravnave dolga ali podobno.

V zvezi z nadaljnjim evidentiranjem namena plačevanja je treba dejansko počakati nov zakon o DSI. Če bo treba omenjene evidence voditi še vnaprej, ali jih celo razširjati, mora nova tehnologija prvič to upoštevati, drugič pa mora prav tako zagotoviti popolnost in točnost te informacije. Kontrola zapisa in zajemanja te informacije mora biti programirana že na vhodu in ne šele po končani dnevni obdelavi ali celo pri mesečnem tabeliranju teh podatkov.

Načelo nove tehnologije naj bi bilo, da je vsaka informacija, ki jo Služba pridobiva na osnovi plačilnega prometa popolnoma zanesljiva. Pri določanju povezav med šiframi namena nakazila in identifikacijo številke UDS oziroma vrste in namena sredstev v oznaki žiro računa je treba vgraditi algoritem, ki bo zagotavljal pravilnost in kontrolo teh podatkov.

Nova tehnologija plačilnega prometa mora prav tako upoštevati storno prometa in zagotoviti pravilnost zajemanja in obdelave glede na značaj plačila (v breme, v dobro), kar je ena od večjih pomanjkljivosti sedanje tehnologije dela računalniško podprtega plačilnega prometa.

Glede izvajanja nove tehnologije v prehodnem obdobju sem mnenja, da je treba »zaustaviti papirje« povsod naenkrat. Podružnice, ki še nimajo tehničnih možnosti za telekomunikacijski prenos podatkov naj pošiljajo zbirno avizo s sekundarno generiranimi nalogi na računalniških tiskalnikih. Ekspoziture, ki so direktno vključene v plačilni promet bi bile edine izjeme, vendar je treba tudi pri teh čimprej izvesti centralizirano obdelavo na podružnici. Ta organizacijski korak bi v prvi vrsti kroženje denarnih sredstev na področju take podružnice, zato tudi ti ukrepi sodijo k pripravam na modernizirano tehnologijo v SDK.

V zvezi z numeričnimi oznakami za namen nakazila lahko na osnovi individualnih razgovorov z uporabniki družbenih sredstev posredujem njihovo mnenje, da naj se za vsako plačilno obveznost izpolni po en nalog plačilnega prometa. Če pride do plačevanja več obveznosti z enakim namenom plačila (plačilo računa) in le z različnim sklicevanjem na številko, naj bi se uvedel zbirni nalog s specifikacijo.

Načrt osnovne koncepcije modernizacije tehnologije dela v SDK je zelo dobro sestavljen, opaža pa se, da nekatere aktivnosti že zaostajajo za načrtovano dinamiko razvoja. Čimprej bo treba določiti odgovorne nosilce za vsako planirano dejavnost in pripraviti vse uskladitve v zvezi z nalogami in odgovornostmi, kot tudi finančnimi obveznostmi med posameznimi centralami in podružnicami, ki so potrebne za realizacijo celega projekta.


junij 1982

Ni komentarjev:

Objavite komentar