sreda, 9. maj 2001

Ogled računalnika


Ko je prišlo do odločitve za prehod iz ročne na računalniško obdelavo podatkov plačilnega prometa, se je SDK, podružnica Ljubljana, odločila, da svoje bodoče računalnikarje najde kar v svojih vrstah, predvsem v družbenem računovodstvu in plačilnemu prometu. V dogovoru z Intertradom, ki je takrat zastopal IBM, je izvedla testiranje kandidatov, sledilo pa je takojšnje šolanje v Radovljici. Tako smo dobili za izbrani tip računalnika, bodoče sistemske programerje, aplikativne programerje (programski jezik Assembler) in  operaterje.

Vključeni smo bili v projekt AROPS (avtomatizacija redovnih operativnih poslova Službe), ki ga je vodila Glavna Centrala v Beogradu.

Pravega računalnika vse do takrat še nismo videli, čeprav so vsi že končali osnovno računalniško šolanje.
Spominjam se, kako je nekega dne kolegica prav potihoma zaprosila, če bi lahko za novo računalniško ekipo nekako organiziral ogled pravega računalnika, po možnosti takega, kot je predviden za našo podružnico. No, dogovoril sem se z Intertradom in smo tako neko dopoldne prikorakali na takratno Moše Pijadejevo ulico, kjer je Intertrade imel v izložbi svoj IBM/390, na katerem je seveda ponosno izvajal prave obdelave podatkov. Nagnetli smo se na hodniku pri vratarju in čakali, da nas sprejmejo. Po moje je bil takrat ravno čas za malico in so zato pričeli prihajati po stopnicah uslužbenci Intertrada in si nas radovedno ogledovali. Pa pristopi eden od njih k meni in vpraša » iz katere šole pa prihajate?«. Šele takrat sem se prav zavedel mladosti naše ekipe, ki bi prav lahko pravkar prišla iz kakršnekoli srednje šole.

Ni komentarjev:

Objavite komentar