petek, 11. maj 2001

Arhiviranje vsebine PC diska na diskete



Maj 1990

Zamislimo si naslednjo situacijo: Smo dan pred obračunom OD na PC računalniku v računovodstvu podružnice. Za obračun potrebujemo podatke. Le-te hranimo na disku računalnika in ta se mora vrteti, da jih programi lahko uporabljajo, da jih berejo in pišejo. Stvar, ki ne miruje pa se lahko tudi pokvari, to ve danes vsak šofer.

Zadnjih nekaj dni so delavke tega in oddelka za kadre vnašale podatke v računalnik, kar se da natančno, saj vemo kako smo dlakocepski ko dobimo v roke plačilni listek. Vse mora biti pravilno vneseno: točke, redno delo, bolniški dopusti, krediti, članarine in kaj je še tega. Napako v izpiska plačilnega prometa še prenesemo, uporabniku se izgovorimo na računalnik. Pri plačah te tolerance ni. Morajo biti natančne in pravočasne. Osmega in konec.

Lojzka iz računovodstva je že pri vnosu ene od zadnjih številk. Misli si: »Še tole vnesem pa imam mir do naslednjega obračuna.« Pritisne tipko Enter in glej ga zlomka, na ekranu se pojavi napis »Write fault error writing drive C:«. »Kaj pa je zdaj to? Ali bom morala znati še angleško? Saj nisem plačana za to.« Pokliče šefinjo, ta pa svetuje izklop računalnika za nekaj minut, saj njen mlinček za kavo doma tudi pride k sebi po kakih petih minutah. Ta odmor dobro de vsem prisotnim. Po njem ponovno prižge PC, ponovi postopek, toda računalnik se ne da. "To so nam zakuhali ti presneti programerji, saj ni prvič pa tudi zadnjič najbrž ne,« pravi šefinja in naroči Pavletu (telefonist) »Daj mi Ljubljano, saj veš tistega kot zadnjič, ko plače niso šle.« Pavle ve koga mora poklicati. Ko se programer oglasi pove, da je najbrž "crknil« disk ter, da stvar sploh ni tako tragična kot zgleda. »Pojdite na sosedni PC, ki ni tako obremenjen kot ta v računovodstvu, naredite BACKUP njegovega diska potem RESTORE nanj s svojih disket in nadaljujte kot, da se ni nič zgodilo, pokvarjeni PC pa dajte v popravilo. Ko bo popravljen, postopek ponovite v obratni smeri.« Enostavno kot pasulj, mar ne? Da, vendar samo, če imamo razmeroma svež prepis diska na serijo disket. V tem primeru moramo ponovno vnesti samo podatke, ki so bili spreminjani med zadnjim prepisom (arhiviranjem, backup-om) na diskete in trenutkom okvare.

Taka ali podobna zagatna situacija sploh ni izmišljena, pač pa razmeroma pogost pojav pri uporabi vseh vrst računalnikov. Na velikih računalnikih skrbijo za reden prepis vsebine diskov na trakove operaterji ali drugi strokovnjaki. Na PC-jih pa morajo za prepis na diskete (trakov navadno nimamo) poskrbeti uporabniki sami. Bolj pogosto to delajo, bolj varna je obdelava podatkov.

Za arhiviranje vsebine diska na diskete potrebujemo program, diskete in VOLJO. Predvsem poslednje. Navadno imajo vsi uporabniški programi (plače, glavna knjiga, kadrovska evidenca, materialno poslovanje, osnovna sredstva, LBT...) vase vgrajen modul za shranjevanje podatkov na diskete. Pomanjkljivost tega načina je ta, da vsak program omogoča le prepis svojih podatkov, programov ter podatkov drugih aplikacij pa ne rešuje. Na disku imamo največkrat več uporabniških paketov. Ko se disk pokvari pa ne moremo uporabljati nobenega!

Na vsakem PC-ju obstaja program za naš namen. Shranjen je v podimeniku DOS, imenuje pa se BACKUP. Uporablja se takole:

C: \DOS\BACKUP C: A: /S

Program deluje korektno, prepiše vse podatke in programe na vrsto disket dela pa neznosno počasi. Obratni program, ki prepisuje iz serije disket nazaj na disk pa uporabljamo takole:

C:\DOS\RESTORE A: C:\ /S

Zavedajoč se počasnosti teh dveh programov se je vrsta neodvisnih proizvajalcev odločila napisati svoje programe tipa BACKUP/RESTORE za osebne računalnike.

Preizkusil sem več tovrstnih programov. Enega od takih programov, ki deluje hitro, zanesljivo, je enostaven za porabo, lahko pošljem vsaki podružnici, ki jo to zanima, če mi pošlje prazno, formatirano disketo 5.25 palca kapacitete 360 KB skupaj z ovojnico z naslovom za obratno pošto. Disketa je pripravljena tako, da se program sam inštalira, če jo vtaknemo v ugasnjen PC, zapremo vratca disketnega pogona in računalnik prižgemo nato pa sledimo navodilom na ekranu. Navodila za uporabo programa se vsakič sproti izpišejo na ekran in so prav preprosta.


Ni komentarjev:

Objavite komentar