sobota, 5. maj 2001

ODETTE

Sestavni del raziskovalne naloge Računalniško izmenjevanje podatkov - RIP, pri katerem sodeluje SDK, je tudi izmenjevanje izkušenj. Tako je Fakulteta za organizacijske vede iz Kranja organizirala 27. 9. 1990 predavanje o izkušnjah z RIP v avtomobilski industrije Italije in Evrope. Predaval je vodilni delavec iz koncerna FIAT.
Računalniško izmenjevanje podatkov omogoča izmenjevanje poslovnih listin (računalniških izpisov) brez papirja in brez intervencij človeka. V razvitih državah je RIP že normalen pojav in sodoben način poslovanja. Avtomobilska industrija je pri tem odigrala pionirsko vlogo.
ODETTE (Organisation for Data Exchange by Tele Transmission in Europe) je projekt RIP (ang. EDI - Electronic Data Interchange) z nalogo izmenjevanja poslovnih informacij med proizvajalci in dobavitelji s pomočjo standardnih metod in modernih komunikacijskih načinov. ODETTE združuje proizvajalce avtomobilske industrije osmih evropskih držav: Švedske, Velike Britanije, Belgije, Nizozemske, Zvezne republike Nemčije, Francije, Italije in Španije. Končni cilj je nadomestiti sedanje postopke osnovane na "papirnati revoluciji" z direktnimi elektronskimi komunikacijami, s sodobno logistiko in z Just-In-Time načinom poslovanja. Tako se zmanjšajo stroški poslovanja in istočasno poveča učinkovitost.
Just In Time pomeni, da ob določenem času, na določenem kraju dobimo določeno količino in seveda zahtevano blago.
ODETTE vodijo predsednik in po en podpredsednik iz vsake države udeleženke s sedežem v Londonu. Operativno so naloge razdeljene na delovne skupine po naslednjih področjih:
  •          standardizacija dokumentov
  •          komunikacije
  •          pravne zadeve
  •          standardizacija nepovratne plastične embalaže
  •          sintaksa sporočil
  •          uvajanje in preizkušanje standardov
  •          črtna koda v transportu (slika 3)
  •          standard za prenos tehničnih risb in dokumentov
  •          carinske zadeve
  •          programski vmesniki (software interface).
Od leta 1987, ko je FIAT kupil ALFA ROMEO, obvladuje približno 90% vse avtomobilske industrije v Italiji in od takrat je Italija preko Fiata zastopana v ODETTE. Danes v celotni organizaciji Fiat na RIP način sodeluje okrog 200 udeležencev. Do aprila 1991 se bo ta številka povečala na 400, to pa je tudi 80% vseh partnerjev koncerna FIAT. Danes kroži v Fiatu okoli 2.500.000 vseh faktur, od tega 1.200.000 na RIP način. Ko bo leta 1992 vse poslovanje Fiata teklo po ODETTE, računajo na 100.000.000 sporočil mesečno. Da pa bodo to dosegli, jih čaka še naporno delo spremembe zakonodaje, ki bo dovoljevala izmenjevanje vseh računalniško izdelanih dokumentov neposredno med računalniki in seveda brez "papirja".

In kje je Republika Slovenija in tudi SDK ?

Ni komentarjev:

Objavite komentar