petek, 10. maj 2002

Sodelovanje SDK v sistemu BPRČ

Uvod


Po prenosu računov obvezne rezerve bank, hranilnic in HKS iz Agencije RS za plačilni promet (v nadaljevanju: Agencija) v Banko Slovenije marca 1997, se je začela druga faza reforme plačilnega prometa - prenos računov bank, hranilnic in HKS v Banko Slovenije in banke ter izvajanje medbančnih plačil prek sistema bruto poravnave v realnem času (v nadaljevanju sistem BPRČ). Datum za začetek vodenja računov finančnih institucij in za uvedbo sistema BPRČ je bil določen s 6. aprilom 1998.

Priprave na vključevanje Agencije


Spomladi 1997 je bilo imenovanih devet delovnih skupin pri BS, katerih člani so iz bank, BS, projektne skupine in iz Agencije. Ena od delovnih sku in je bila skupina za pripravo podprojekta za organizacijsko in tehnološki vključitev Agencije v sistem BPRČ, sestavljali pa so jo člani iz petih bank, Agencije in Banke Slovenije oziroma projektne skupine.

Delovna skupina je pričela intenzivno delati v septembru 1997 in pripravila do decembra 1997 vsebinske in tehnične temelje za izdelavo vmesnika za prenos plačil med obema sistemoma: sistemom obdelave plačilnega prometa v Agenciji in sistemom BPRČ. V januarju 1998 so bile v Agenciji izdelane podrobne specifikacije za izdelavo računalniških rešitev, v marcu se je začelo testno pošiljanje plačil med BS in Agencijo prek sistema BPRČ. Dva dneva pred uvedbo sistema so tudi banke sodelovale v testiranju in pošiljale v sistem BPRČ plačila za prenos sredstev s poravnalnega računa na pozicijo pri Agenciji. Uspešna vključitev Agencije v prvih dneh delovanja sistema BPRČ z izmenjavo plačil med dnevom in s pripravo sporočil za poravnavo pozicij na koncu obdelave plačilnega prometa je pokazala, da je bilo nekaj mesečno delo v Agenciji opravljeno strokovno in pravočasno.

Postavitev sistema BPRČ


Na podlagi sklepa o postavitvi sistema BPRČ 6. aprila 1998, sprejetega pri Svetu Banke Slovenije, so banke in ena hranilnica kot neposredne udeleženke sistema BPRČ odprle poravnalne račune pri BS. Hranilnice in HKS so kot posredno udeleženke sistema BPRČ odprle transakcijske račune pri bankah. Vsa sredstva finančnih institucij so se z računov pri Agenciji prenesla na poravnalne oz. transakcijske račune. Računi bank, hranilnic in HKS pri Agenciji se niso zaprli, temveč štejejo kot pozicije na poravnalnem oz. transakcijskem računu. Vsa plačilo med finančnimi institucijami potekajo prek sistema BPRČ. Na pozicijah pri Agenciji se izvajajo plačila, ki se ne poravnavajo prek sistema BPRČ (plačila med pravnimi osebami, med bankami in pravnimi osebami ipd). Žiro računi pravnih oseb ostajajo v tej fazi reforme še pri Agenciji.

Organizacijske in tehnološke podlage


Temeljni cilj pri povezovanju obeh sistemov, obdelave plačilnega prometa v Agenciji in sistema BPRČ, je v tem, da sistema delujeta čim bolj neodvisno drug od drugega, da težave v enem sistemu ne vplivajo na delovanje drugega sistema in da lahko zaključujeta delovni dan vsak zase. Ta cilj je večinoma dosežen z izjemo v dveh primerih, ko je zelo pomembno, da sta oba sistema delujoča in da si hitro izmenjata plačila. Prvi primer je jutranji prenos sredstev bank, hranilnic in HKS s poravnalnih oz. transakcijskih računov na pozicije pri Agenciji za pravočasno dviganje gotovine in za obdelavo plačilnih njegov v plačilnem prometu, ki poteka v Agenciji. Za prenos je pomembno, da poteka hitro in v realnem času. Drugi primer je zadnja faza pred zaključkom delovnega dne sistema BPRČ, ki se lahko začne šele po izračunu pozicij bank pri Agenciji, konča pa potem, ko vse banke poravnajo svoje obveznosti.

Agencija se vključuje v sistem BPRČ prek "klirinškega" računa, ki ima v omrežju SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) svojo adreso, s katero upravlja BS. Komunikacijska povezava med Agencijo in mestom priključka v omrežje SWIFT v Banki Slovenije teče po omrežju BSnet. Banka Slovenije je postavila privatno mrežo BSnet s postavitvijo NT strežnikov v banke. Strežniki so z najetimi linijami povezani z NT strežnikom v BS. Na enak način je povezan v mrežo v Agenciji instaliran NT strežnik, na katerem so programi za prenos podatkov, ki na vsaki dve minuti prenesejo pripravljena standardizirana sporočila iz Agencije v BS in v nasprotni smeri.

Postopek pošiljanja sporočil iz omrežja BSnet v sistem BPRČ je prav tako avtomatiziran. S to stopnjo avtomatizacije je dosežen cilj, do se tudi plačila iz Agencije v sistem BPRČ in v nasprotni smeri realizirajo v realnem času.

Sodelovanje Agencije v sistemu BPŠC


To sodelovanje obsega naslednje vsebine:

  • prenos sredstev s poravnalnih ali transakcijskih računov na pozicije ali narobe,
  • poravnavo pozicij bank, hranilnic in HKS ob zaključku obdelave plačilnega prometa,
  • prenos plačil med komitenti bank, ki imajo račune pri Agenciji, in komitenti bank, ki imajo račune v bankah v/iz sistema BPRČ,
  • stalno pošiljanje podatkov o stanjih na pozicijah bank, hranilnic in HKS v BS (na 15 minut).

Poleg tega je uvedba sistema BPRČ prinesla spremembe še na področju dviganja gotovine v Agenciji in zbiranja oz. kompletiranja statističnih informacij iz bank.

Prenos sredstev


Sredstva kreditnih institucij so na poravnalnih računih pri BS ali na transakcijskih računih pri bankah. Na začetku delovnega dne so pozicije institucij pri Agenciji 0 (nič), zato banke, hranilnice in HKS prenesejo sredstva s poravnalnih oz. transakcijskih računov na pozicije pri Agenciji za namene dviganja gotovine in poslovanje med dnevom. Če imajo finančne institucije več sredstev na pozicijah (večji priliv sredstev kot odliv), lahko med dnevom prenesejo sredstvo s pozicij na poravnalne oz. transakcijske račune.

Poravnava pozicij


Ob zaključku obdelave plačilnega prometa v Agenciji (po l8. uri) izračuna Agencija stanje na pozicijah bank, hranilnic in HKS z upoštevanjem sredstev deponentov bank. Poravnava pozicij na poravnalne ali transakcijske račune poteka tako, da Agencija pripravi sporočila SWIFT in jih pošlje v Banko Slovenije, ta poravna izračunane pozicije bank prek sistema BPRČ tako, da banke dolžnice, ki imajo negativno pozicijo iz naslova vključevanja deponentov, poravnajo obveznosti in nakaže`o sredstva s poravnalnega na klirinški račun, banke upnice pa prejmejo sredstva s klirinškega na poravnalni račun. Obdelava plačilnega prometa se konča s pozicijami 0, sistem BPRČ pa se zaključi, ko so vsa sredstva na računih bank, hranilnic in HKS oz. ko te izpolnijo obveznosti za uravnavanje obvezne rezerve.

V prvem mesecu delovanja sistema BPRČ poteka poravnavo pozicij bank, hranilnic in HKS po zaključku obdelave plačilnega prometa v Agenciji, tj. po 18. uri. Sistem BPRČ se začasno zapre ob 15. uri, nato pa se po izračunanih stanjih na pozicijah pri Agenciji ponovno odpre za poravnavo pozicij, medbančno trgovanje in uravnavanje obvezne rezerve bank. Po analizi v BS in razpravi z bankami bi lahko te aktivnosti potekale tudi zjutraj pred začetkom delovnega dne sistema BPRČ, kar bi omogočilo, da bi prenehalo večerna dežuranje v bankah, vendar bo morebitna sprememba v urniku delovanja sistema BPRČ vpeljana v dogovoru z bankami.

Plačila med komitenti bank


Plačilo velikih vrednosti ali nujna plačilo med komitenti, ki imajo račune pri Agenciji, in med tistimi, ki imajo račune v bankah, se lahko izvajajo prek obeh sistemov Agencije in BPRČ. V aprilu ta vrsta plačil še ne poteka prek sistema BPRČ, so pa pripravljeni vsebinski in tehnični pogoji, da se začnejo izvajati v naslednjih mesecih.

Komitent, ki ima žiro račun pri Agenciji, dostavi v Agencijo plačilni nalog (virman), v katerem je izpolnjen žiro račun obremenitve, za odobritev pa transakcijski račun banke ali komitenta po novi standardizirani strukturi računa. Vse naloge, na katerih je izpolnjen transakcijski račun, pošilja Agencija v sistem BPRČ tako, da na podlagi plačilnega naloga pripravi sporočilo SWIFT, ga po telekomunikacijah pošlje v BS, kjer se realizira prenos v sistem BPRČ. Tu se na podlagi sporočila SWIFT odobri poravnalni račun banke, ta pa po prejetju sporočilo odobri transakcijski račun komitenta, ki ima pri njej račun. Ves postopek poteka v realnem času. Podoben postopek velja tudi za plačila, ki se izvajajo iz bank prek sistema BPRČ na račun pravne osebe pri Agenciji.

Pošiljanje podatkov o stanju


V Agenciji je bila izdelana rešitev, ki omogoča, da se podatki o stanju na pozicijah bank, hranilnic in HKS v Agenciji pošiljajo na l5 minut v BS, kjer se doda podatek o stanju sredstev na poravnalnem računu, nato pa pošljejo podatke za posamezno banko po omrežju BSnet. Banke lahko med dnevom spremljajo svoja likvidnostna sredstva na poravnalnem računu in na pozicijah v Agenciji.

Dvigovanje gotovine


Banke, hranilnice in HKS dvigajo gotovino ob 8. uri, ko se v Agenciji začnejo uradne ure za prevzemanje nalogov. Sistem BPRČ začne poslovati že o 7.30, zato banke, hranilnice in HKS lahko takoj pošljejo prek sistema BPRČ sporočila za prenos sredstev s poravnalnega računa na pozicije pri Agenciji. Banka Slovenije je za nemoteno dviganje gotovine dovolila limit na pozicijah poravnalnih bank in hranilnice v višini četrtine sredstev za izpolnjevanje dnevne obveznosti na računu obvezne rezerve.

Spremljanje statističnih informacij


Vsak plačilni nalog pri Agenciji je šifriran s t.i. šiframi razčlenjenega prometa, na podlagi katerih se izdelujejo razne statistične informacije za uporabnike. Da tok teh statističnih podatkov ne bi bil pretrgan, so bila predpisana navodila, po katerih morajo biti tudi plačilni nalogi v bankah opremljeni s t.i. vrstami posla, ki so bile predpisane kot standard v reformiranem plačilnem prometu. Plačilne naloge, opremljene s šiframi vrste poslov, banke shranjujejo v elektronski obliki in jih konec meseca pošljejo v BS. Tu se šifre vrste posla s plačilnih nalogov iz bank na podlagi primerjalne tabele pretvorijo v šifre razčlenjenega prometa Agencije ter se skupaj s podatki z individualnih plačilnih nalogov pripravijo po vsebini in obliki v enake zapise, kot jih zbira Agencija v svojih statističnih bazah. Iz BS se podatki pošljejo v Agencijo, ki jih pridruži pri njej zbranim podatkom in izdela kompletne informacije za uporabnike statističnih podatkov. S tem načinom pošiljanja statističnih podatkov v Agencijo iz dela plačilnega prometa, ki poteka prek sistema BPRČ, v popolnoma enaki vsebini in obliki, je zagotovljeno statistično spremljanje iz plačilnega prometa v celoti kot doslej. Z drugimi besedami, podatki o prejemkih in izdatkih za plače, investicije, kredite ipd. se spremljajo tudi iz reformiranega plačilnega prometa.

Na enak način se pri pripravljajo postopki za dnevno pošiljanje podatkov, ki so potrebni za spremljanje plačevanja davkov in prispevkov ter jih potrebuje Davčna uprava RS in drugi uporabniki javnofinančnih prihodkov.

Banke dnevno zbirajo statistične podatke s plačilnih nalogov in jih konec meseca pošljejo v BS. Tu se podatki transformirajo po vsebini in obliki zapisa v statistične podatke, kot da bi jih zbirala Agencija, in se združijo s podatki, zbranimi v Agenciji.

Nadaljevanje dela v tem letu


Prek sistema BPRČ so se v aprilu poravnavalo samo medbančna plačila, pri katerih je bil nalogodajalec in pošiljatelj plačila banka, prejemnik plačila pa prav tako banka. Vendar je sistem BPRČ namenjen poravnavi plačil velikih vrednosti, kjer je nalogodajalec ali prejemnik komitent banke, ki ima račun pri banki. Prav tako se bodo poravnavala plačila velikih vrednosti med komitenti bank, ki imajo račun pri Agenciji, in komitenti bank, ki imajo račun v banki. Priprave na poravnavanje teh vrst plačil prek sistema BPRČ potekajo v bankah, Agenciji in Banki Slovenije, podroben časovni načrt pa bo določen v kratkem.


Maj 1998


Ni komentarjev:

Objavite komentar