ponedeljek, 15. april 2002

Problem predstave o računalniških strokovnjakih

Januar 1985

Pri opravljanju svojega dela smo z njim običajno tako okupirani, da ne pomislimo, kaj o našem delu in nas samih mislijo drugi. Da bi se vživeli v svoje sodelavce in vsaj poskusili nase pregledati z njihovimi očmi, je še redkeje. Praktično izključeno pa je, da bi se vživeli v kožo uporabnikov in ugotovili, kakšna je njihova predstava o računalniških strokovnjakih. Največ, kar v tem pogledu navadno naredimo, je to, da jih razumemo, če nas ne razumejo. Živi in pusti živeti. V zadnji številki revije Datamation je izšel članek, ki je v tem pogledu prav razveseljujoč, ker daje priliko, da pogledamo, kako nas vidijo drugi, daje tudi možnost, da se spremenimo, če menimo, da nismo taki, kakršni se jim zdimo. Zato je zanimiv tudi za nas.

Eksperti ocenjujejo, da je programiranje računalnikov eden od najperspektivnejših segmentov za poslovanje. Do konca desetletja bo v ZDA programerjem na voljo več kot 25.000 delovnih mest. Kaj točno programer dela? Kaže, da ima o tem vsak drugačno predstavo. Tukaj je nekaj raznih vtisov, odvisno od tega, kje kdo sedi.

Programer - kakor se vidi sam


Je križanec med dr. Spockom in Clintom Eastwoodom - inteligenten, logičen, vendar hladen in preračunljiv, ne eden od tistih, ki izgubljajo čas z ničevimi čustvi. Še kot študenta so te iskali po študentskem domu, da si pomagal razvozlati pomen gumbov na mikrovalovni pečici, prenosnem telefonu, video kasetnem rekorderju, digitalnih budilkah in bančnih avtomatih. Pri slednjih si skušal razvozlati fine programske napake s tem, da si odštel 1.024 USD od bančnega računa, ki je imel saldo manj kot 256 USD.

V službi popravljaš programe, ki dopuščajo odštevanje 1.024 USD od bančnih računov, ki imajo saldo manj kot z 256 USD. Tvojim naporom gre neposredna zasluge za rešitev podjetja, ki je na robu finančne katastrofe.

Ker si učinkovit, vendar tankovesten, te po krivem obsojajo. Uporabniki mislijo, da je tvoja edina skrb, kako bi jim zagrenil življenje. Vodstvo te venomer kara, da zapravljaš dragocen računalniški čas, ko si izmišljaš ekrana, ki jih uporabnik razume. Sanjaš o tem, da boš zapustil to podjetje, ki je ladja norcev, brž ko boš dokončal svoj razvpiti program in prodal milijon izvodov.

Programer - kakor ga vidi uporabnik


Nima razumevanja za človeško krhkost ali spodobno oblačenja. Ko ga opomnijo na športna oblačila, ki jih sestavljajo kavbojke in majica, odgovori, da kravata in obleka ovirata dotok krvi v možgane in s tem onemogočata kreativnost. Komuniciranje s programerjem je naporno, ker govori tuj jezik, ki vsebuje obilje izrazov kot so k, abend in no-op (osebni zaimek, ki označuje vodstvo podjetja). Če nam uspe prebiti ta jezikovni zid in mu dopovedati, daje v programu napaka, izjavi, da je to »napaka operaterja« in predlagaj naj se ponovno generirajo. Zagotavlja vam, da je razumljivost uporabniku na vrhu prioritet pri razvoju programov, vam ponosno pokaže tabelo, ki je izpisana decimalno in ne heksadecimalno. Najpogostejši odgovor na vprašanje: PTPN (preberi tisto prekleto navodilo).

Programer - kakor ga vidi šef


Je marljiv in lojalen vse dokler je lahko član badminton kluba v podjetju in če dobi popust v svoji trgovini z računalniškimi komponentami ter ima rezerviran parkirni prostor za svojega BMW. Prekanjeni šef prepoznava kot normalne naslednje značilnosti obnašanja programerja: a) enkrat tedensko odloži vse, kar dela, da bi popravil zadnjo napako v prejšnjem programu, b) vedno zamudi sestanek kljub svoji fenomenalno točni elegantni kvarčni zapestni uri, c) pušča na mizi prijave za zaposlitve, zlasti ob času ocenjevanja. Ocenjevanje časa, ki je potreben za programiranje, je ena najbolj zahtevnih šefovih nalog, ker programer verjame, da ima projekt devet življenj in daje le deveto tisto, ki ga je treba upoštevati. Najpogostejši odgovor na vprašanje: »Napaka uporabnika«.

Programer - kakor ga vidi tehnik


Sam sebi pravi programski tehnik, toda prav kakor smetar, ki se skriva za nazivom »sanitarni tehnik«, nima pojma, za kaj pri tehniki pravzaprav gre. Če bi resnično imel talent, bi programiral v strojnem jeziku, ampak tega v večerni šoli za programiranje niso naučili. Namesto tega žali grobo lepoto procesorja s tem, da vse računalnike otovori s cobolom ne glede na njihovo interno arhitekturo. Ko se sestane delovna skupina, krivi za to, da ni opravil dela do roka, omejitve zaradi velikosti pomnilnika in hitrosti izvajanja programov. Problem je seveda OPO (oprema pametnejše od operaterja). Najpogostejši odgovor na vprašanje: »Hardverska napaka«.

Programer - kakor ga vidi glavni direktor


Je znatna debetna postavka v plačilnem stolpcu finančnega poročila. Žene ga neustavljiv nagon po dokupovanju »zastarele« opreme (oprema, ki je stara več kot šest mesecev). Hrepeni po najnovejših video igrah, ki se nezmotljivo pojavijo na vsakem ekranu, ki je priključen na naš računalnik. Ima navade testirati nove programe v času, ko je računalnik najbolj obremenjen, tako da mreža razpade. Kritična pot vsakega pomembnega projekta visi na programerjevih prepozno opravljenih nalogah. Glede na to, kako se oblači, kakšno grimaso dela in kakšen delovni čas spoštuje, bi ga lahko zamenjali s hišnikom, le plačo ima petkratno hišnikovo. Njegovi napori so direktno krivi za to, da je podjetje na robu finančne katastrofe. Najpogostejši odgovor na vprašanje: »Sem dobro oblečen?«

Slika govori sama zase. Kar bi se človek nemara lahko vprašal, je: ali so v tej hiši samo programerji tisti, ki so na očeh?


Ni komentarjev:

Objavite komentar