torek, 9. april 2002

Novi APS ELKA-IGRA


Koristni predlog in tehnična izboljšava



Na 27. seji sveta službe so člani sveta sprejeli predlog za nagraditev koristnega predloga in tehnične izboljšave aplikacijskega sistema »IGRA«, ki sta ga izdelala naša delavca sektorja za računalniško. Avtorja smo poprosili, da nam aplikacijski programski sistem Igra predstavita še posebej za Obvestila, objavljamo pa tudi obrazložitev, ki jo je pripravila strokovna komisija za oceno investicijskih predlogov, ki jo vodi namestnica generalnega direktorja Službe družbenega knjigovodstva v SR Sloveniji.

Aplikacijski programski sistem IGRA predstavlja nadgradnjo APS ELKA, ki je izdelan za paketno obdelavo podatkov na velikih računalniških sistemih IBM in je namenjen za izdelavo različnih analitično-informativnih pregledov iz sekvencialnih datotek s podatki o periodičnih obračunih in zaključnih računih uporabnikov družbenih sredstev ter iz datotek drugih statističnih raziskovanj (R-l , B-2, K-l).

S tem APS je mogoče hkrati obdelati eno datoteko iz diska in (ali) več datotek iz magnetnih trakov, če imajo vse datoteke enake stavke.

Glavna karakteristika APS je v njegovi fleksibilnosti, ki omogoča izdelavo velikega števila različnih tabel. V ta namen je sestavljen iz programskega dela in sistema parametrov.

Vsi parametri se vključujejo direktno v izvajalne programe, zato ni potrebno sprotno prevajanje programov.

Ob uporabi aplikacijskega programskega sistema ELKA se je pokazalo, da bi bile možnosti za njegovo uporabo veliko večje z vgraditvijo nekaj dodatnih funkcij.

Glavne dopolnitve APS-a, ki sta jih avtorja vgradila v obstoječi sistem ELKA, omogočajo uporabo aplikacijskega programskega sistema IGRA tudi za pripravo računalniških obdelav podatkov za vrste podatkov in datotek, za katere se je do sedaj rešitve posebej programiralo, ali pa programe, ki so bili pripravljeni v drugih centrih (Beograd), prilagajalo za obdelavo za republiko Slovenijo in njene podružnice.

Zaradi naštetih dopolnitev se je zmanjšal obseg programiranja, omogočena je enostavna priprava tabel za namene publiciranja in prikazovanja podatkov za določene tipe tabel brez predhodnega programiranja ter priprava podatkov za preslikavo na mikrofiše. S tem se je mogoče veliko hitreje prilagajati potrebam uporabnikov podatkov ter veliko hitreje uvajati spremembe in dopolnitve obdelav.

Prednosti novega aplikacijskega programskega sistema IGRA so se potrdile z uporabo v obdelavi podatkov periodičnih obračunov za obdobje I-IX/1987 v SRS in podružnicah z IBM računalniki.


--------------------------------------

Kako uporabljamo APS IGRA


Poleg standardnih ukazov, s katerimi aktiviramo vsako obdelavo na računalniku, so za obdelavo z APS IGRA potrebni še naslednji ukazi ali parametri:

1. Parametri za opis vhodne datoteke

Za vhod lahko praviloma izberemo vsako sekvencionalno datoteko na disku ali traku, ki ima enake stavke. Podatki so lahko nepakirani in pakirani. Pri tem velja omejitev, da so vsi podatki, ki jih seštevamo ali iz njih izračunavamo nove podatke, pakirani v poljih enake dolžine.

Opis datoteke vsebuje predvsem tele informacije:
  • dolžina logičnega in fizičnega stavka (zapisa) v datoteki;
  • za vsak uporabljen podatek vpišemo ime, lokacijo v stavku, dolžino ter oznako, če je podatek pakiran ali nepakiran;
  • lokacija in struktura podatkov za element (npr. AOP iz zaključnih računov) v stavku;
  • informacija, če so in koliko so vhodni podatki okrajšani (npr. v tisoč din) in če le-te želimo še dodatno okrajšati.

2. Parametri, s katerimi neposredno oblikujemo zahtevano obdelavo

Le-tiso razdeljeni v naslednje kategorije:

2.1. Določitev obsega populacije (izbor datoteke in izbor stavkov iz datoteke) in to:

  • nosilec podatkov trak ali disk;
  • vrsta posla (npr. zaključni računi TOZD iz gospodarstva);
  • izbor stavkov iz vhodne datoteke glede na vrednost obeležij (npr. področja dejavnosti 01 do 11 brez nekaterih podskupin), glede na vrednost elementov ali kazalcev ali vrednost indeksa elementa ali kazalca (npr. organizacije, ki imajo prikazano izgubo v tekočem letu nad določenim zneskom), glede na vrednost primerjave dveh elementov ali kazalcev oz. indeksov.

2.2. Sortni pojem

po katerem prikazujemo podatke v tabeli le-ta lahko predstavlja en ali več podatkov iz stavka, ali (in) izračunan podatek (npr. sort zaključnih računov za TOZD po višini povečanja OD na delavca). Podatke lahko sortiramo po rastočem ali padajočem zaporedju sortnega pojma.

2.3. Zbiranje podatkov

Podatke lahko prikazujemo individualno po stavkih (npr. posamezno po zaključnih računih) glede na sortni pojem ali pa jih zbiramo glede na vrednost enega ali več obeležij v stavku (npr. po občinah, po področjih in panogah dejavnosti itd.). Podatke lahko zbiramo tudi po razredih numeričnih obeležij (npr. po višini izgub) ali po razredih, ki jih določamo iz več vrednosti atributivnih obeležij (npr. razred, ki predstavlja seštevek stavkov iz področij dejavnosti 01 do 11 brez nekaterih podskupin).

Zbiranje podatkov lahko izvršimo v več nivojih, lahko pa jih vzporedno zbiramo tudi v posamezne razrede izven nivojev.

V isti tabeli lahko istočasno prikazujemo zbirne in individualne podatke.

2.4. Izbor podatkov iz stavkov

Podatke lahko prikazujemo posamezno po elementih ali pa iz več elementov - z uporabo osnovnih štirih računskih operacij izračunavamo nove podatke. Npr. kazalec, ki ga izračunamo po formuli:

(O96+Il3+114+1I6+131-ll9/-183X (l80+l8l))/(l32-lo4)X'100' 

V formuli za izračun, lahko kot množitelj ali delitelj uporabljamo poljubno konstanto, ki je lahko celo ali decimalno število.

V eni tabeli lahko prikažemo do 999 finančnih podatkov, od tega je število kazalcev omejeno na približno 200. Poleg elementov in kazalcev lahko poljubno izbiramo tudi druge podatke ali pa prikazujemo le-te brez elementov (npr. selektivno listanje zaključnih računov s podatki: številka stavka, ime organizacije, žiro račun, šifra dejavnosti itd.).

2.5. Navedba tekstov

S parametri navedemo: naslov tabele, imena finančnih in drugih podatkov, imena razredov. S parametrom pa lahko oblikujemo celotno glavo tabele, če le-ta ni širša od ene printerske strani (132 znakov).

2.6. Posebni parametri za oblikovanje tabele:

  • format strani tabele (širina x višina)
  • širina stolpcev
  • presledki med vrsticami
  • medsebojna zamenjava stolpcev in vrstic
  • število vrstic za glavo tabele (posebna oblika za mikrofilm)
  • število vrstic za imena v čelu tabele
  • skok na novo stran
  • druge možnosti

APS IGRA kot nadgradnja APS ELKA

APS IGRA ima poleg vseh možnosti APS ELKA predvsem še naslednje možnosti:

  • večje možnosti pri izbiranju vhodnih datotek
  • večje število podatkov, ki lahko prikazujemo v eni tabeli
  • izračun kazalcev po zahtevnejših in daljših formulah za izračun
  • možnost daljših imen za elemente in kazalce
  • večje možnosti pri formiranju tabel
  • večje možnosti pri izbiranju stavkov iz datoteke ter izbiranju podatkov iz stavkov
  • večje možnosti pri zbiranju podatkov v agregate
  • nekatere možnosti grafičnega prikazovanje podatkov

Glede na to, da je APS IGRA bil razvit iz prvotnega APS ELKA, so nekatere nove funkcije vsebovane tudi v zadnji verziji APS ELKA.



September 1988

Ni komentarjev:

Objavite komentar